Etic, medical, pentru mediu, economic sau religios?
Am mai scris despre veganism, despre ce presupune dieta vegană, ce înseamnă să mănânci vegan, dar motivul pentru care am alege acest drum? Poate fi un motiv mai bun decât altul? Îi putem judeca pe cei care au ales să fie vegani datorită religiei lor? Putem considera că cei care sunt vegani pentru sănătatea lor sunt mai puțin vegani?
Vegan etic
Dacă ai ales să fii vegan din motive etice, bravo ție. Ai ales un drum nobil, plin de emoție și cu multă încărcătură sufletească. Încearcă să rămâi echilibrat, cumpătat în a-i eticheta pe ceilalți care „mănâncă animale” și blând cu tine în tot procesul. Informația este cheia pentru sănătatea ta, dar și pentru a fi un vegan cu toate analizele la zi.
Vegan din motive medicale
Am observat o oarecare indolență în rândul unor vegani atunci când vine vorba de consultul medical anual, care, cel mai probabil, este valabilă și pentru omnivori. Însă sunt și oameni care au devenit vegani din motive de sănătate. Aceștia sunt, poate, cu un pas înainte. Fie au luat o decizie pe termen mediu, fie este o decizie fără drept de apel și au devenit vegani pe viață. Personal, consider că este bine să păstrăm balanța echilibrată. Adică să avem grijă de sănătatea noastră dacă dieta vegană ne ajută astfel, dar și să ne verificăm sănătatea periodic. Faptul că suntem vegani nu înseamnă că suntem perfect protejați de bolile cu răspândire largă.
Vegan pentru mediu
Dacă ai ales sau alegi să fii vegan pentru mediu, bravo ție. Natura reprezintă casa noastră și locul unde vor trăi generații întregi. Fie că pornim pe acest drum pentru că sunt tăiate păduri întregi, fie că nu vrem să mai contribuim la poluarea apelor sau la consumul de energie electrică, orice alegem să îmbunătățim este un plus pentru impactul asupra mediului înconjurător.
Vegan pentru economie
Din punct de vedere economic, poți alege să nu mănânci un burger vegan la un lanț faimos de fast food pentru a nu crește veniturile unei companii care promovează și consumul de carne. Totodată, faptul că nu mai consumi carne, impactează negativ industria produselor din carne. Tu și mulți alți oameni care aleg în fiecare zi să renunțe la consumul de alimente de origine animală.
Vegan din motive religioase
Indienii sunt cei mai cunoscuți ca fiind vegetarieni sau chiar vegani datorită hinduismului, dar și evreii prin iudaism. Până și noi românii sunem vegani de câteva ori pe an, mai ales în cele mai importante două perioade din an: postul Paștelui și postul Crăciunului. Chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, acel om contribuie la un bine colectiv. Fiecare religie „impune”, cu ghilimelele de rigoare, o perioadă de veganism și consider că asta este un lucru bun. Îmi aduc aminte că bunica ținea toate posturile din an, inclusiv zilele de miercuri și vineri. Cumva, lucrul acesta, ducea la o cumpătare în consumul de carne, nu exista nici atâta risipă și nici atât de multă producție.
Din orice direcție am privi veganismul, oricare ar fi motivul pentru care am ales sau alegem să devenim vegani, cel mai important este impactul pe care îl avem. Nu avem niciun drept să judecăm și să etichetăm, căci până la urmă putem să alegem din care tabără să facem parte. Dacă vrem să facem parte din grupul celor care promovează o lume mai curată, putem fi vegani pentru mediu. Dacă vrem să trăim într-o lume mai blândă și mai plină de compasiune, putem fi vegani etici, și așa mai departe.