Să ai un stil de viață vegan presupune o organizare din mai multe puncte de vedere. În primul rând ai nevoie să te organizezi la nivel de hrană vegană și de suplimente pentru vegani. Dar astăzi vom vorbi despre ce înseamnă să ai o dietă vegană și cum poți să ai mâncare vegană la tine în frigider/cămară ținând cont de un buget. Cu alte cuvinte, înveți să faci planificarea meselor în funcție de un buget.
Costul alimentelor vegane scăzute din venitul meu
Va fi mai ușor să pornești de la veniturile tale și să începi să te organizezi în privința mâncării. După ce vei știi care este suma pe care o aloci lunar pentru hrană, vei putea să îți clădești lista de cumpărături. De ce spun acest lucru? Pentru că atâta timp cât nu ne analizăm cheltuielile lunare, nu vom știi care este suma exactă pe care o cheltuim lunar pentru mâncare.
Și atunci ce putem face în primă fază? Experimentăm timp de o lună fiind foarte atenți la toate cheltuielile pe care le facem într-o lună, în funcție de venitul nostru.
Spargem venitul, aici a se citi la propriu, ci nu la figurat :D, și luăm partea care revine mâncării. Putem aloca și o sumă pentru mâncare comandată, dacă există această posibilitate.
În cadrul acestei luni experiment sau de analiză, cum vrei să îi spui, poți vedea către ce anume canalizezi tu venitul tău. Poate consumi mai multă mâncare vegană comandată, poate dieta ta se bazează pe mai multe semipreparate vegane sau poate gătești vegan acasă la tine.
Așadar, având suma lunară pe care o poți și ajusta dacă găsești de cuviință, în minus sau în plus, îți poți construi planul alimentar vegan.
Dacă ești o persoană care consumă foarte multă mâncare vegană de la restaurante, îți poți aloca bugetul pentru comenzi și restul pentru necesarul de acasă. Însă aceste informații vor fi mai relevante pentru cei care au un buget majoritar dedicat gătitului acasă.
Prețul alimentelor vegane
Avem bugetul, începem să ne informăm. Nu vom deveni acei bătrânei care calculează orice până la nivel de ban, însă vom ține cont de niște informații importante.
Spre exemplu, o pungă de 1 kg de năut uscat poate face cât 2 conserve de năut de 300 grame. Dacă fierbem acest năut, el se va transforma în cel puțin cantitatea dublă a pungii, adică 2 kg, chiar mai mult. Și este firesc pentru că acesta va reține apă, la fel ca și cel din conservă care este scurs de lichidul lui.
Din start, aici te-am învățat cum să economisești la cumpărături. Știu, vei zice că este anevoios să stai să fierbi năutul, pentru că cine stă să fiarbă de fiecare dată când are nevoie? Nu vom face asta, ci vom fierbe o cantitate mare pe care o vom porționa și o vom păstra la congelator.
...continuarea în articolul viitor :D