Prețul alimentelor vegane din mai multe perspective
Reciclare „financiară”
Pe lângă această economisire vei face și un bine din punct de vedere al ambalajelor. Am zis că o pungă de năut uscat valorează în bani cât două conserve de năut fiert. Dacă ai vrea să echivalezi din punct de vedere cantitativ punga de năut fiert va trebui să cumperi minim 6 conserve. O pungă de plastic se transformă în minim 6 conserve metalice sau o poți fenta dacă mergi la unul din magazinele care vinde alimentele vrac. Poți merge cu propriul recipient sau cu o pungă reutilizabilă. Nu doar că facem economie de bani, dar și de ambalaje inutile.
Alimente de sezon
Un alt mod de a te uita la prețuri este să ții cont de alimentele de sezon. Să cumperi roșii iarna cu siguranță este mai scump. În schimb, poți profita de alimentele de sezon, precum varza, sfecla, cartofii, rădăcinoasele în general, și să te bucuri de nutrienți și de prospețime. Iar prețul este mult mai mic, în mod cert. La fel stăm și cu fructele, profităm mai mult de cele în sezon. Dacă țineți neapărat să vă bucurați dezmeură sau afine în extrasezon, cumpărați-le pe cele congelate. Sunt mult mai gustoase decât cele din extrasezon și au la fel de mulți nutrienți precum cele proaspete. Iar prețul, din nou, este mult mai mic. O caserolă de 200 grame fructe proaspete echivalează valoric cu aproape 1 kg de fructe congelate.
Alimente vegane în cantități mai mari
Cumpără cantități mai mari. Pachetele mici de alimente nu sunt un deal bun. Însă atunci când iei cantități mari asigură-te că sunt alimente care pot fi folosite pe termen lung, iar termenul lor de expirare nu vine prea curând.
Mâncăm organic, bio, eco
Știu că mulți dintre voi optați pentru alimente organice, alimente bio, alimente eco. Însă chiar merită efortul? Pentru că da, este un efort financiar considerabil, mai ales dacă vrem alimente proaspete, precum fructele si legumele eco în plină iarnă. Gustul lor nu este unul deosebit, iar prospețimea lor este cu semn de întrebare. Măcar apelați la cele congelate sau în conserve, care nu au prețuri atât de mari ca alimentele proaspete.
Prețul brandurilor
Prețurile alimentelor vegane poate fi diferite de la un brand la altul. Avem înclinația de a alege branduri cunoscute în detrimentrul celor mai puțin cunoscute, însă putem explora un pic și alți producători. Un preț mai mic nu înseamnă neapărat o calitate îndoielnică, ci faptul că nu plătim brandul și un ambalaj mai sofisticat sau mai bine market-at.
Pentru a profita de prețuri bune, puteți urmări și ofertele lanțurilor de magazine de la care cumpărați în mod frecvent. În anumite zile au reduceri considerabile de prețuri sau chiar pe final de program puteți cumpăra alimente reduse cu 50%.
Gătește pentru tine
Vei fii surprins(ă) cât de mult vei economisi dacă gătești acasă. Scoate ușor-ușor de pe lista de cumpărături alimentele semipreparate. Știu, e comod, este delicios, însă și ceea ce vei găti tu este la fel de bun, poate chiar mai bun. Sunt o mulțime de bloguri vegane cu o multitudine de rețete vegane din care te poți inspira. Curaj! În schimb, scoțând semipreparatele, poți lăsa loc pentru catering vegan din când în când. Mâncarea vegană proaspătă este incomparabilă cu semipreparatele vegane. Trust me!
Programează-ți cumpărăturile
Construiește-ți cămara, oricât de mică ar fi, chiar și două sertare dintr-un dulap, cu alimente precum boabe uscate, semințe, cereale, condimente, făinoase, etc. Apoi gestionează-ți sertarele din congelator. Acolo e bine să ai diversitate de legume și fructe, mai ales de cele din extrasezon.
Acum îți poți programa cumpărăturile pentru alimentele fresh sau pentru ceea ce începe să ți se termine. Dacă ai o zi pe săptămână stabilită pentru cumpărături, vei începe să îți gestionezi mai bine banii. Cu siguranță vei avea nevoie de salate și frunze proaspete, de rădăcinoase și tuberculi, de ceva alimente exotice, de unturi, tofu, alge și alte alimente vegane preferate.
Parcă acum, cu o serie de linii trasate, este mai ușor să îți construiești un buget pentru un stil de viață vegan.
Pe baza a tot ce urmărești vei putea să fii mult mai atent(ă) la alimentația ta vegană și să te bucuri de alegeri mai sănătoase în timp. Plus că vei putea pune și bani deoparte sau te vei putea bucura mai des de ieșiri în oraș.