Îmbătrânirea este un proces fiziologic natural și de neevitat, însă pentru sănătatea creierului putem face, totuși, alegeri sănătoase. Probabil că din alimentele de mai jos le veți regăsi în alimentația voastră, însă cât de des le consumați? Cum susțineți un efort mental sau o perioadă stresantă din viața voastră?
Ce este creierul?
Creierul este cel mai fascinant organ al corpului uman și cel mai complex. Recent, am asistat la o discuție a unui medic neurolog care spunea că medicina cunoaște creierul în proporție de 50%, dar părerea lui este că doar 25% din harta și funcțiile lui sunt clare.
În creier iau naștere creativitatea, emoțiile și sunt dezvoltate memoria și inteligența. Ne mișcăm, privim, ne coordonăm, gândim, vorbim și multe alte funcții doar datorită creierului. Centrul de comandă, așa cum îmi place mie să îi spun, eliberează hormoni in corp, reglează tensiunea arterială și respirația și procesează informațiile primite din exterior prin toate cele cinci simțuri: miros, gust, văz, auz și tactil.
Înainte de a vedea care sunt alimentele care susțin sănătatea creierului, hai să vedem cum putem să îl menținem activ și cum îl protejăm.
Sănătatea creierului înseamnă și exercițiu, celulele nervoase având nevoie de stimulenți pentru a rămâne funcționale sau chiar pentru a se naște unele noi. Învățați o limbă străină, o nouă îndeletnicire, cum ar fi cusutul la mașină, citiți, faceți puzzleuri sau integrame.
Exercițiul fizic ajută creierul să fie irigat cu sânge, iar ținerea unui jurnal în care să ne vărsăm emoțiile și trăirile ajută la reglarea stresului.
Alimente care susțin sănătatea creierului
Ceaiul verde și cafeaua dau un imbold creierului și cresc activitatea neurotransmițătorilor, iar turmericul, un antiinflamator și un antioxidant puternic, poate îmbunătăți memoria, stările depresive și poate ajuta în formarea unor noi celule nervoase.
Semințele de dovleac, atât de banale, dar atât de sănătoase în același timp. Acestea sunt bogate în zinc și cupru, care ajută în activitatea nervoasă, magneziu, care susține memoria și învățarea și fier, care ne ajută să fim focusați și cu mintea limpede.
Nucile! De câte ori nu am văzut imaginea creierului alăturată unui miez de nucă. Destul de sugestiv, pentru că nucile sunt bogate în grăsimi sănătoase, precum Omega 3, vitamina E și antioxidanti. Consumul regulat de nuci, conform unei diete sănătoase, îmbunătățesc funcția cognitivă și memoria și încetinesc declinul mental.
Frunzele verzi, care abundă în vitamina K, luteină, folați și betacaroten, îmbunătățesc memoria. Așa că nu ezitați să adăugați mai des în farfuriile voastre frunze verzi, precum kale, spanac, salată, broccoli, mangold.
Fructele, prin conținutul bogat în vitamina C, previn degradarea celulelor nervoase. Se crede că o dietă bogată în vitamina C previne apariția Alzheimerului, boală degenerativă a sistemului nervos.
Să nu uităm că acest organ minunat nu se oprește niciodată, pentru că și în timpul somnului el este activ. Aparent, credem că ne odihnim, însă cineva tot muncește pentru noi și pentru bunăstarea noastră fizică. Așa că de ce nu am avea grijă de el și nu l-am trata ca pe cineva special? Căci suntem speciali dacă am fost înzestrați cu o așa mașinărie performantă.