Pot fi animalele de companie vegane?

Pot fi animalele de companie vegane?

Iată o întrebare care sigur este în mintea multor vegani: pot fi animalele de companie vegane? Este o întrebare destul de controversată, pentru că există o tabără care susține că animalele de companie pot fi vegane și alta care nu susține această idee.

În primul rând hai să vedem care din animalele de companie pot adopta o dietă vegană cu ușurință.

Câini și pisici vegane?

Dintre toate animalele care trăiesc în și pe lângă casa omului, despre câini se menționează cel mai des că pot avea o dietă vegetariană sau vegană. De ce? Pentru că din carnivori, trăind pe lângă om, au devenit omnivori. Metabolismul lor s-a adaptat, în timp, și la alte alimente în afară de carne. Față de feline, câinii pot fi animalele de companie vegane ideale pentru un vegan. Însă ceea ce este bine de făcut, dacă decidem să avem un animal vegan, este să fie monitorizat de un medic veterinar cu experiență. La fel ca și oamenii, câinii au nevoie de L-carnitină, și de taurină, iar lipsa lor din dieta zilnică ar duce la probleme de sănătate, mai exact la boli cardiovasculare.

Pisicile sunt în tabăra carnivorelor, ele având vânătoarea înscrisă în ADN-ul lor. Nu de puține ori le-ați văzut tresărind la cel mai mic zgomot sau fâlfâit de aripi și pitulându-se tacticos pentru a vâna prada. Iar convingerea mea este că oricât am încerca noi să le facem o dietă vegană, nu vom avea succes cu ele. Mai ales pentru cele care sunt crescute la curte și au acces în natură și la resursele ei. La fel ca și câinii, pisicile au nevoie de proteină animală, lipsa acesteia putând să ducă la grave probleme de sănătate.

Animale de companie vegane

Dacă totuși îți dorești să nu contribui la consumul de hrană animală, chiar și pentru patrupedul tău, dar nici nu dorești să îl expui vreunui risc de sănătate, poți opta pentru alte animale de companie. Iepurașii, purcelușii de guinea, papagalii, etc. sunt animale de companie vegane și tu nu va trebui să ai remușcări sau să îți calci principiile pentru ele.

Alege informat pentru animalul tău și consultă neapărat un medic veterinar pentru orice schimbare radicală pe care vrei să o faci pentru patrupedul tău. Sănătatea animalului este mult mai importantă ca orice alt principiu al nostru, dacă prin ceea ce le oferim, le punem viața în pericol.


Postare veche Post nou