De-a lungul timpului ai auzit păreri despre dieta vegană, despre ce cred oamenii despre stilul de viață vegan și ce înseamnă să fii vegan. Dar oare câte dintre aceste informații sunt mit sau adevăr?
Dieta vegană nu este sănătoasă
Îți lipsește proteina din dietă și sigur ai probleme de digestie pentru că mănânci prea multe legume și leguminoase. Adevărul este că orice dietă privită la modul general poate fi nesănătoasă. Dacă nu vorbim de un stil de viață sănătos în care facem alegeri conștiente și sănătoase, atunci orice dietă poate fi nesănătoasă. Includerea frecventă în dietă a fast food-ului sau consumarea unor grupe restrânse de alimente, pot fi alegeri nesănătoase în orice dietă. Diversitatea și un pic de atenție în combinarea alimentelor vegane pot face adevărate minuni în farfurii.
Veganii vor încerca să te convertească
Pe cât de hilar sună, chiar poate fi adevărat. Eu la rândul meu, în primele luni de renunțat la carne, am încercat să îi schimb pe cei din jurul meu. Nu doar că eram privită ca o ciudată, însă mai eram luată și peste picior. Mai târziu am înțeles că fiecare are ritmul lui, că decide pentru el/ea și că nu este de datoria mea să schimb pe nimeni.
Cel mult putem să fim un exemplu pentru ceilalți și să fim admirați în tăcere pentru ceea ce facem și cum decidem să ne trăim viața.
Veganii au nevoie de suplimente
Adevărul este că toți avem nevoie de suplimente. La un moment dat! Pentru aceste suplimente este bine să mergem la doctor și să ne facem o evaluare a stării de sănătate și a nivelului de vitamine și minerale din corp. Spre exemplu, am avut o perioadă în care mă simțeam foarte obosită, cu dureri frecvente de cap și stări mentale confuze. M-am testat pentru nivelul vitaminei D și am constatat un nivel insuficient, aproape de pragul cel mai jos. Testarea am făcut-o întâmplător, însă totuși gândindu-mă că nu sunt o persoană iubitoare de soare. Și atunci de unde vitamina D?
La vegani, cel mai frecvent deficit se înregistrează la vitamina B12, găsit cu precădere în alimente de origine animală. Așadar, ar fi bine ca măcar nivelul vitaminei B12 să fie testat, pe lângă cele recomandate în mod normal.
Dacă din alimentația noastră lipsesc fructele sau legumele, dar știm sigur că suntem la adăpost pentru că nu suntem vegani, s-ar putea să ne înșelăm și să fie nevoie să suplimentăm pe alocuri.
(continuarea articolului pe săptămâna viitoare)