3. Fă-ți un plan alimentar săptămânal
Pentru un vegan la început de drum contează foarte mult să își construiască un plan alimentar. Sfatul meu este să fie un plan alimentar bazat pe alimente reale, întregi, ci nu din semipreparate sau din alte minunății. Experiența mea ca vegană m-a ajutat foarte mult, în sensul în care am descoperit noi gusturi sau chiar gusturi uitate. Îți recomand și ție să te lași dus(ă) de val și să dai frâu liber imaginației atunci când intri în bucătărie. Dacă ai nevoie de inspirație, vei mai găsi și pe blogul nostru diverse rețete vegane.
La ce te va ajuta un plan alimentar săptămânal? Te va ajuta să nu mai risipești mâncare, te va ajuta să ai cheltuieli echilibrate și astfel să ai și o viziune de ansamblu asupra bugetului tău. De ce spun asta? Pentru că urmărind fluxul banilor tăi, chiar dacă la început ești atent(ă) doar la cheltuielile pentru mâncare, vei învăța să îți gestionezi eficient întregul buget.
4. Nu facem cumpărături eficiente pe stomacul gol.
Acordă-ți timp și ia masa înainte de a pleca la cumpărături. Având stomacul gol, vei fi tentat(ă) să cumperi mult, ineficient și mai ales junk vegan. De câte ori nu te-ai întors de la cumpărături cu multă mâncare, dar mai ales cu semipreparate, cu dulciuri vegane sau cu ce ți-a mai poftit inima prin supermarket? Un stomac plin înseamnă o minte limpede și focusată. Mai ales când mergem la cumpărături.
5. Vânează reducerile.
Poate nu te așteptai la asta, însă da, reducerile pot însemna mult. Și trecând ușor de la capitolul mâncare spre cosmetice, haine și cele utile casei, da, reducerile sunt foarte importante.
În magazinele fizice poate fi mai greu să urmărim reduceri, însă dacă și tu folosești platformele online de shopping, îți recomand să acorzi atenție articolelor tale preferate și să le prinzi la reduceri. Totodată, te poți abona la newsletter și astfel vei primi pe mail ofertele magazinelor tale favorite.
Dacă poți face lunar acest lucru, fă-o. Reducerile înseamnă pentru bugetul tău un surplus în portofel, pe care îl poți pune la pușculiță sau pe care îl poți folosi pentru ceva ce îți dorești de mai multă vreme, dar ai tot amânat pentru că nu aveai suficienți bani.
Sper că sfaturile de mai sus ți-au fost utile pentru coșul tău vegan de cumpărături și că ușor vei lucra la gestionarea bugetului tău personal.
Spor la cumpărături eficiente!