5 sfaturi utile pentru cumpărături eficiente

5 sfaturi utile pentru cumpărături eficiente

Când ești vegan la început de drum ai tendința să arunci din frigider și din cămară tot ce este aliment non vegan. Nu este nimic greșit în asta, doar că dacă ai cui să le oferi, fă-o. Este totuși o risipă alimentară, și chiar dacă este crudă sau nu, pentru cineva reprezintă hrană. Și acum să plecăm la cumpărături eficiente, nu?

 1. Construiește lista de cumpărături eficiente... treptat

Unul din cele mai mari beneficii în vederea evitării risipei alimentare îl reprezintă întocmirea unei liste de cumpărături în funcție de ceea ce ai în dulapuri sau în frigider și ceea ce urmează să se termine sau s-a consumat deja. De ce spun asta? Pentru că astfel vei evita să ai unul sau chiar mai multe alimente de același fel în cămară.

Cum facem concret? Va fi de muncă în primă fază, însă apoi organizarea va fi mult mai ușoară.

Pune la îndemână o foaie de hârtie. Aceasta înseamnă să o prinzi cu un magnet de frigider sau să o lipești undeva pe un dulap la vedere. Ce vei scrie pe această hârtie? Inventarul alimentelor din cămara și din frigiderul tău cu număr de bucăți și gramaj.

De ce este util acest lucru? Pentru că astfel vei estima, în timp, cât consumi din fiecare aliment în parte și vei eficientiza cumpărăturile. Alimentele nu-ți vor mai expira prin dulapuri, iar tu îți vei putea construi și un plan alimentar săptămânal în funcție de ceea ce ai prin casă. Acest lucru este valabil și pentru cele ținute la congelator. Știu, uneori suntem niște mici veverițe care avem tendința de a strânge, de a strânge și ne trezim cu rafturi doldora de mâncare.

Și ce alt beneficiu mai văd eu într-o listă de cumpărături eficiente? Faptul că constanța unor alimente te va face să îți dorești să testezi noutăți. Ahhh, m-am săturat de linte luna asta. Hai să vedem ce mai găsim nou în magazinul meu preferat! Poate vei încerca niște paste din năut sau poate o fasole mung. Având o listă în față vei putea să îți analizezi și obiceiurile alimentare și vei dori să aduci un aport nou de alimente pentru a evita lipsa unor vitamine și minerale.

Avantajul listei este că o completezi mereu. S-a terminat un aliment? Ai trecut pe listă. Nu e musai să mergi a doua zi la piață, ci poți aștepta până strângi mai multe produse de care ai nevoie.

2. Cumpără alimente de sezon, dar și în funcție de nevoile tale

Poate avem tendința să cumpărăm de sezon, local sau de la mici producători. Este un lucru extraordinar, însă hai să nu uităm și de nevoile noastre nutriționale. Ești vegan la început de drum? Hai să prioritizăm un pic nevoile tale și apoi vom putea să ne orientăm și către cele de sezon sau locale.

Spre exemplu, să luăm în calcul anotimpul toamna. Este un sezon mai sărac în crudități proaspete, dar mai bogat în leguminoase și în rădăcinoase. Evident că vom avea nevoie de vitamine și minerale pentru buna funcționare a corpului, dar de unde le luăm? Nicidecum din conserve pentru că prin procesele termice sunt distruse multe din vitamine sau rămân cantități insuficiente din acestea.

Și atunci ce facem? Apelăm la produsele de import, dar nu neapărat în cantități nemăsurate, și la produsele congelate. Tehnologia de astăzi permite o congelare rapidă a legumelor și fructelor, iar ele rămân cu pachetul nutrițional ca atunci când sunt proaspăt culese. Aproape, dar în mare parte sunt la fel de nutritive. De ce nu ne-am bucura în plină toamnă de o mazăre congelată sau de fructe, precum căpșunele sau cireșele?

Cumpărături eficiente nu înseamnă doar ceea ce îți lipsește din cămară, ci și ceea ce ar putea să îți lipsească din corp: proteine de calitate, minerale, vitamine, șamd.

 

(continuarea articolului pe săptămâna viitoare)


Postare veche Post nou