Un weekend perfect vine cu o plăcintă cu legume bună de te lingi pe degete. Unele rețete par atât de complicate numai când le auzi denumirea. Însă știu sigur că această rețetă de plăcintă cu legume te va da pe spate și vei vedea că este foarte simplu de preparat.
Să trecem la treabă, nu?
Plăcintă cu legume – rețetă vegană
Ingrediente:
Pentru crustă:
280 grame făină albă (se poate mixa și cu făină integrală, însă atenție la apa pe care o va absorbi, aceasta absorbind mai mult lichid)
115 grame unt vegan sau ulei de cocos întărit
80 – 120 ml apă foarte rece
½ linguriță sare
Pentru umplutură:
500 grame mix de legume congelate (morcovi, mazăre, porumb dulce, fasole verde păstăi sau orice alte legume vă plac)
200 grame cartofi tăiați cuburi mici
150 grame ceapă tăiată mărunt
60 grame făină albă
480 ml stock (supă) de legume (sau cuburi pentru supă de legume dizolvate în apă caldă – se găsesc și variante cu ingrediente ok)
15 grame unt vegan topit sau ulei de cocos
2 – 3 căței de usturoi zdrobiți
1 lingură ulei de măsline
2 frunze de dafin
½ linguriță piper măcinat
1 linguriță sare
Preparare:
Cuptorul se preîncălzește la 200 grade. Se pregătește o tavă rotundă cu diametrul de 23-26-28 cm.
Crusta se pregătește prima pentru a sta puțin la rece, amestecând făina cu sarea într-un bol încăpător. Untul vegan tăiat cuburi mici sau ulei de cocos sfărâmițat se adaugă peste făină și cu ajutorul unei furculițe se mărunțește bine până se formează mici bucățele de aluat, ca la crumble. Se toarnă treptat apă foarte rece și se amestecă bine cu mâna până începe să se formeze un aluat. Când este gata, se învelește în folie de plastic și se dă la frigider până când este gata umplutura.
Într-o tigaie non-aderentă se pune ulei de măsline și se călesc usturoiul și ceapa până se înmoaie (5 – 7 minute). Peste acestea se adaugă legumele congelate și cartofii cuburi, iar apoi se presară peste ele făina. Făina va avea rol de liant pentru legume, astfel că umplutura va avea o consistență mai densă. Peste legume și făină se toarnă stockul (supa) de legume, se presară sarea, piperul și frunzele de dafin și se amestecă bine. Amestecul se lasă pe foc până se îngroașă zeama (10 – 15 minute), apoi se oprește focul și se lasă să se mai răcească și să se mai închege.
Între timp, scoatem aluatul de la frigider, îl împărțim în două și întindem bine cele două bile de aluat pe o suprafață pudrată cu făină.
Luăm o parte de aluat și o întindem în tavă, astfel încât să acoperim și pereții tăvii. În tava tapetată cu aluat, se toarnă amestecul de legume (fără frunzele de dafin), apoi se pune deasupra cealaltă bucată de aluat întins și cu ajutorul unei furculițe se sigilează marginile de celălalt aluat. Cu furculița se fac câteva găuri în aluatul de deasupra, pentru a permite aburului din timpul coacerii să iasă (altfel crusta va crăpa la cuptor) și se unge cu untul vegan topit.
Coacem această plăcintă cu legume timp de 30 – 45 minute până când crusta devine aurie – ușor maro (depinde cât vă place de coaptă). Când este gata, se lasă 15 – 20 minute la răcit, apoi se poate tăia și se servește cu salată verde sau cu murături.
Plăcinta cu legume ajunge pentru patru persoane dacă facem porțiile mai generoase sau chiar pentru șase persoane, dacă suntem mai cumpătați. Se păstrează la frigider până la 5 – 7 zile și este un fel de mâncare care vă salvează din multe situații. Această plăcintă cu legume este potrivită și în zilele de sărbătoare sau la o masă festivă, iar în funcție de gustul vostru se pot adapta legumele și condimentele folosite.
Sfat pentru stockul (supa) de legume
Dacă nu sunteți adepții stockurilor de legume din comerț sau al cuburilor concentrate pentru supă, atunci încercați să fiți mai strângători. La ce mă refer? Păi atunci când gătiți, păstrați capetele de morcovi și de păstârnac, cotorul ardeiului gras, bucățile de sparanghel, straturi de ceapă (cele fără foi uscate) și puneți-le într-o pungă la congelator. Când ați strâns o cantitate bună de resturi de legume, puneți-le la fiert și astfel obțineți stockul de legume. Acesta se păstrează pentru câteva zile la frigider, într-un recipient de sticlă închis bine.