Ona, Restaurant Vegan Cu 1 Stea Michelin

Ona, Restaurant Vegan Cu 1 Stea Michelin

Poate ați auzit sau nu, însă, Ona, un restaurant vegan din Franța, a fost premiat cu o stea Michelin. Claire Vallée, proprietara restaurantului vegan Ona, a declarat următoarele: „Vrem să vă arătăm că puteți mânca diferit.”

ONA – restaurant vegan

Numele acestui restaurant vegan, ONA, reprezintă abrevierea de la „Origine Non Animale”, adică origine non-animală. Un nume mai frumos nici că ar fi putut alege!

Întregul meniu este unul vegan, până și localul în sine este decorat cu obiecte de mobilier vegane (lipsește pielea, lâna sau alte resurse animale). Proprietara restaurantului, în vârstă de 41 ani, având profesia de bază de arheolog, a devenit vegană după o vacanță în Thailanda.

A apelat la crowdfunding și la un credit la bancă pentru a putea deschide un restaurant etic. După ce a întâmpinat dificultăți în obținerea creditului, pentru că viitorul pentru dieta vegană și pentru mâncarea pe bază de plante este incert, așa cum i s-a spus, în 2016 a reușit să pună bazele acestui restaurant vegan. A avut parte de ajutorul a 80 de voluntari, prin care a reușit să clădească acest frumos restaurant, situat aproape de Bordeaux.

Meniul unui restaurant vegan high end

Cu toții știm că bucătăria Franței este consacrată pentru anumite preparate din carne, însă iată că preparatele vegane sub semnătura Ona au reușit să aducă o schimbare. Lemongrassul, pinul, algele, sake, tonka, hribii sunt printre ingredientele folosite de chef Claire Vallée în bucătăria ei. „Lucrăm cu produse sezoniere, locale și organice.

Terasa noastră verde găzduiește peste 140 de varietăți de plante comestibile pe care le folosim în bucătăria noastră. Folosim energie regenerabilă și avem și un sistem de compostare.” Pentru aceste lucruri bune, restaurantul vegan a obținut și o stea verde, prin care îi mai sunt recunoscute bunele practici precum reciclarea, reducerea risipei alimentare și ingredientele din surse sustenabile.

ona restaurant vegan

O stea Michelin pentru un restaurant vegan

„M-am simțit ca și cum aș fi fost lovită de un tren!”. Acestea au fost cuvintele lui Claire atunci când a fost întrebată cum a reacționat la vestea că restaurantul ei a fost premiat cu o stea Michelin. Faptul că bucătăria vegană a câștigat un loc important prin acest premiu, denotă că „plant based” nu mai este doar o nișă sau un trend discutabil. Bucătăria vegană a fost ridicată la rang de artă. Legumele au devenit un fel principal de mâncare și chiar au fost îmbinate astfel încât să cucerească papile gustative antrenate pentru fine dinning.

Gwendal Poullenec, capul pe plan internațional al Ghidului Michelin, a observat că „trendul vegan nu este tocmai o noutate”. Alain Passard, despre care noi am mai scris și aici, a scos carnea din meniul lui, iar Alain Ducasse a redus drastic cantitatea de carne gătită în restaurant. „Publicul general s-ar putea să nu asocieze veganismul cu o experiență gastronomică ieșită din comun. Însă poate că această stea Michelin oferită restaurantului Ona ar putea să încurajeze chefii să exploreze mai mult bucătăria vegană.”

Veganimsul își face loc de ceva timp și în Franța, pentru că începând cu anii ’90 s-a observat o scădere a consumului de carne. Legumele încep să nu mai fie văzute doar ca o garnitură și încep să fie o provocare pentru chefii curajoși, precum Claire Vallée.

„Se datorează faptului că ați crezut în mine, în acest pariu nebun, dar și datorită muncii depuse în toți acești ani care ne-a adus acestă stea Michelin. Vom continua pe acest drum pentru că steaua este a mea, a voastră, este o stea a imposibilului, o stea care, cu siguranță, a făcut ca gastronomia vegană să pătrundă în cercul închis al gastronomiei franceze și a celei mondiale”, a declarat Claire într-un interviu.

Sursă foto:

https://www.greenqueen.com.hk/ona-becomes-first-100-vegan-restaurant-to-win-michelin-star-in-france/

Postare veche Post nou