O întrebare foarte bună: cu ce înlocuim oul în dieta vegană? Dacă ai devenit de curând vegan sau experimentezi din când în când veganismul, poate ești curios ce alternative de ou ai în bucătărie. Uneori știm că este greu să te adaptezi la o schimbare sau să găsești soluții, însă am făcut o mică cercetare ca să te ajutăm.
Alternative de ou
Prima alternativă de ou pentru rețete de dulciuri coapte poate fi banana. Da, banana! De ce? Pentru că dă consistență și leagă făina cu celelalte ingrediente uscate. Cea mai indicată rețetă vegană în care poate fi folosită banana pe post de ou este banana bread vegană sau orice alt chec dorim să facem. Aluatul format nu se va fărâma la tăiere și va avea și un gust plăcut. Plus că o banană bine coaptă ne ajută să reducem zahărul rafinat din rețeta de banana bread.
Aquafaba sau lichidul rămas de la fierberea năutului sau cel din conservele de năut răspunde la întrebarea cu ce înlocuim oul. Acest lichid are proprietățile aproximative ale albușului de ou, în termen de prăjitureală. Adică? Păi o dată ce începem să batem acest lichid cu un mixer, va începe să prindă consistența aerată a meringue-ului. Și cu zahăr în compoziție, bineînțeles! Fără zahăr va fi doar o spumă, așa cum este și albușul de ou bătut bine.
Și la ce putem folosi aquafaba? Păi în primul rând la bezele vegane, la torturi vegane cu blat din bezea sau pavlova vegană. Aquafaba mai poate fi folosită la aluaturi de chec sau brioșe pentru a le face mai pufoase sau chiar la mousse-uri vegane delicioase.
Cu ce înlocuim oul în mâncarea vegană?
Fulgii de ovăz pot fi o alternativă de ou în rețete. Cum așa? Hmm, tu nu ți-ai făcut niciodată un terci de ovăz? Dacă da, atunci ai observat că fulgii de ovăz înmuiați și fierți la foc mic-mediu încep să se lege. Ei se măresc în volum prin absorbția lichidului și devin ușor gelatinoși, deși nu e termenul tocmai corect. Astfel, fulgii de ovăz fierți pot lega și alte ingrediente uscate, tocmai datorită consistenței lor căpătate la fiert. Îi poți folosi în rețete de burgeri vegani pentru a lega ingredientele mai făinoase, precum leguminoasele. Poți folosi terciul de ovăz la deserturi coapte, la droburi vegane, la blaturi de tort vegan.
Sper că până aici ești încântat(ă) de cum poți folosi alternativele de ou în preparatele vegane. Continuăm seria înlocuitorilor de ou pe săptămâna viitoare.
Spor la bucătărit!