Hai să vedem ce alternative la ou avem pentru mâncarea vegană.
Spuneam în articolul trecut că fulgii de ovăz pot fi o alternativă de ou pentru folosirea lor în burgeri vegani sau în droburi vegane. Aquafaba este perfectă pentru deserturi cu baza din bezea, iar banana este vedeta checurilor. Însă alternative la ou mai sunt.
Alternative la ou la îndemână
Semințele de in
Aceste semințe sunt un liant perfect, însă funcționează foarte bine dacă sunt măcinate. Ce să mai spunem că sunt și un aport important de fibre? S-ar putea să nu vă împăcați neapărat cu gustul lor, însă în preparate sărate merg foarte bine. Le puteți folosi ca alternativă de ou în tartele sărate sau la quiche-uri vegane. Semințele de in măcinate pot fi folosite și la droburi de legume sau în preparatele care au o imitație de carne tocată, pentru a lega mai bine ingredientele, spre exemplu mici vegani sau musaca vegană.
Făina obținută din semințele de in se combină cu câteva linguri de apă și se lasă deoparte câteva minute. Combinația aceasta se va transforma într-o pastă lipicioasă. Când o adăugați peste celelalte ingrediente, să aveți grijă să le amestecați foarte bine. În cazul în care ingredientele voastre sunt foarte umede, cum ar fi legumele crude, puteți să săriți peste hidratarea făinei de in. Făina va absorbi apa din legume și compoziția va deveni unitară.
Semințele de chia
O altă alternativă bună de liant în preparate sunt semințele de chia. Măcinate sau întregi, ele vor lega ingredientele uscate, dar prin intermediul apei. Sunt cam la fel ca cele de in, doar că au o formă diferită, cu un gust neutru, deci mai versatile. Merg bine și în preparatele dulci, pentru că nu le modifică gustul. De preferat ar fi ca și ele să fie transformate într-o făină.
Tărâțe de psyllium
Tărâțele de psyllium sunt folosite mai ales în dulciurile raw vegan, acolo le-am întâlnit pentru prima dată. Însă ele pot fi adăugate cu succes și în mâncare vegană, spre exemplu în quiche vegan, în drob vegan sau chiar în brioșe vegane. Ce este excelent la tărâțele de psyllium este că sunt slab calorice. Ele sunt cunoscute și pentru beneficiile lor minunate în sfera digestivă și în reducerea colesterolului rău, adică LDL.
Atunci când alegem să folosim semințele ca înlocuitor de ou este bine să ne hidratăm corespunzător. Noi practic aducem în corp un aport important de fibre. Fibre care au rolul de a mătura sistemul digestiv și de a ne ajuta în eliminarea toxinelor din corp. De aceea, hidratarea corectă este foarte importantă când suplimentăm alimentația cu fibre.
Cei care au diverse probleme la nivel digestiv, este bine să consulte un medic pentru a doza corespunzător cantitatea de fibre în alimentația de zi cu zi.
Sănătate maximă și inventivitate în bucătărie!