Piața de make up și îngrijire personală abundă de cosmetice vegane și sunt din ce în ce mai promovate. Dacă este vegan poate să nu fie organic sau fair trade. Dacă este fair trade poate să nu fie vegan sau organic.
Cosmetice vegane – de ce le-am alege?
Datorită ingredientelor netestate pe animale, datorită ambalajelor reciclate, dar nu în toate cazurile. Datorită nutrienților în cantități mai mari și a ingredientelor mai blânde cu pielea. Și datorită faptului că am ales un parcurs de viață în care am decis să nu contribuim la exploatarea animalelor. Acest lucru se răsfrânge și asupra celorlalte produse din viața noastră, nu doar a celor ingerate.
Vegan versus cruelty free
Despre cosmetice vegane poate știm cu toții că ingredientele lor sunt de proveniență vegetală. Însă aici trebuie să fim atenți pentru că pot interveni scăpări. Logo-ul Vegan Society, acel V mare, atestă faptul că produsele sunt într-adevăr vegane. Ingredientele pot fi uneori de proveniență vegetală atunci când ajung la producător, însă în țara de proveniență pot fi testate pe animale. În tumultul birocrației anumite detalii pot fi pierdute pe drum, iar producătorul de cosmetice vegane se poate disculpa de această eventuală omisiune.
Dacă ați observat, pe produse este menționat cruelty free și vegan, tocmai din acest motiv. Uniunea Europeană are reguli stricte privind testarea pe animale, însă în China este prevăzut prin lege să se facă testarea pe animale. Așa că un produs vegan la bază poate avea ingrediente testate pe animale, dacă este de proveniență China.
Produse organice
Produsele organice sună bine în teorie, însă în practică ele pot conține doar câteva ingrediente organice sau o cantitate infimă dintr-un ingredient organic. Ca termen, organic definește agricultura (ca aceasta ne interesează) care nu folosește pesticide și fertilizatori chimici sau alte substanțe chimice. De asemenea, exclude organismele modificate genetic.
Ne încântă această menționare pe ambalaje, însă este bine să fim realiști cu privire la întregul pachet de ingrediente conținut de produs.
Dar fair trade? Ce înseamnă acest termen?
Fair trade face referire la comerțul cinstit, adică profitul produs de către o companie să fie distribuit echitabil către producătorul inițial. Să luăm ca exemplu boabele de cacao. Prețul boabelor de cacao trebuie să reflecte munca cinstită a angajaților din fermă, un potențial de investire în afacere sau în proiecte colaterale și să nu coboare sub prețul pieței. De multe ori în astfel de ferme se fac adevărate abuzuri. Sunt exploatați copii sau angajații sunt plătiți la limita subzistenței.
Așadar, un produs nu poate fi neapărat fair trade și vegan și organic în același timp. Organic nu înseamnă că este neapărat vegan sau cruelty free sau că este chiar ok pentru noi. Pentru că uneori se promovează un produs și se înșiră despre el diverse „calități”, asta nu înseamnă că este 100% eligibil.