Veganii primesc adesea foarte multe întrebări legate de stilul lor de viață de la cei curioși sau de la cei care, poate, și-ar dori să încerce dieta vegană. Multe întrebări sunt pertinente și sunt puse pentru a primi lămuriri, însă multe întrebări sunt și ironice. Tu ce întrebări ai primit în ultima vreme?
- Și ce mâncați voi, doar iarbă verde?
Răspunsul este unul foarte simplu: tot ce ne oferă natura, mai puțin orice provine de la animale. Cereale, leguminoase, fructe și legume sub forme cât mai delcioase și apetisante.
- Nu îți este poftă să mai mănânci brânză sau carne?
Adevărul este că sunt atâtea opțiuni vegane care imită carnea și brânza, încât pentru cei care sunt încă atașați de gust nu reprezintă o problemă.
- Ce te-a determinat să devii vegan(ă)?
Pentru mulți cruda realitate prezentată în documentare despre industria cărnii și a lactatelor este un punct de plecare. Pentru unele persoane nu există un motiv anume, doar descoperă că se simt mai bine și mai plini de energie. Mulți își doresc să își îmbunătățească starea de sănătate. Fiecare are propriul lui motiv pentru care a ales să devină vegan(ă).
- Și de unde îți iei proteinele? Plantele au proteine?
Proteine există în cereale, în leguminoase, în legume, în nuci și alune, în semințe de tot felul.
- Și te saturi doar din plante?
Bineînțeles. Leguminoasele, fiind boate în proteine, semințele, nucile, alunele, sunt dintre cele mai sățioase alimente. Am grijă să mănânc variat, pentru a nu mă plictisi, și să adaug legume la fiecare masă.
- Poți să faci sport de performanță dacă mănânci vegan?
Sigur că da! Sunt foarte mulți sportivi de performanță care au rezultate mai bune de când sunt vegani.
- Veganismul este extrem, nu-i așa?
Poate fi extrem atunci când apelăm la ură și instigare împotriva celor care consumă carne, poate fi extrem atunci când credem tot ce se scrie în diverse articole de sănătate și nu mergem la doctor pentru controlul de rutină. Mesajul care ar trebui transmis de vegani este compasiunea.
- Nu este mâncarea vegană din supermarket-uri prea procesată?
Ba da! La fel ca și multe alte produse convenționale, și produsele vegane pot fi foarte procesate. Pot fi consumate rar și apelăm mai mult la mâncarea pregătită acasă sau la surse cât mai transparente.
- Copiii mici pot fi vegani?
Cel mai bine este să apelezi la sfaturile unui medic nutriționist, al unui medic pediatru și să nu apelezi la sfaturile date în grupurile din social media pentru a te lămuri. Povestea fiecărui individ este diferită de a noastră.
- Este scump să fii vegan?
Nu, cu siguranță nu este. Depinde ce mâncai înainte și ce buget alocai, iar acum depinde ce vrei să mănânci. Dacă alegi mai multe mese în oraș, cu siguranță te va costa mai mult.
- Te deranjează dacă mănânc o friptură în fața ta când ieșim în oraș?
Alegerea mea nu are nicio legătură cu ceea ce ai ales tu să ai în farfurie. Deși nu acesta este răspunsul pe care veganii îl dau celorlalți, acesta ar trebui să fie. Așa cum am zis, ura și etichetarea nu au sens, ci doar îi îndepărtează pe ceilalți de noi.
- De ce nu porți piele?
Pentru că provine tot de la animale. Așa cum și farfuria mea este cruelty free, aleg ca și hainele și încălțămintea să fie vegane. Nu port lână, nu port mătase sau orice alt material de origine animală.
- Dacă ești vegan, ești mai sănătos, nu?
Da sau nu! Depinde de fiecare cum se îngrijește, cum se hrănește, cât sport face și cum își protejează sănătatea mintală. Sănătatea, prin definiție, privește mai multe planuri, inclusiv cel social.
Aceste întrebări, precum și multe altele, sunt primite de cei care au un stil de viață vegan. Sfatul meu este să le răspundeși cu maximă seriozitate, fără să luați personal ironiile, fără să încercați să convingeți interlocutorul cu privire la principiile voastre de viață.