Cu siguranță ați văzut pe la Lidl, mai nou și Mega, ciuperci portobello. Poate că la prima vedere nu sunt atât de apetisante, poate că par niște ciuperci brune mai mari. Nu, nu! Nu vă grăbiți să trageți concluzii până nu vă spun că marinate perfect, pot fi ceva extraordinar de delicios.
Rețeta asta de salată vegană cu ciuperci portobello o să vă facă să vă lingeți pe degete. Farmecul acestor ciuperci portobello este că pot fi transformate în orice doriți. Au o consistență cărnoasă, deci pot fi „chifteaua” dintr-un burger vegan, pot fi „carnea” dintr-un wrap perfect sau pot fi o „friptură” aromată.
Ce ați zice să pregătim această rețetă vegană cu ciuperci portobello? Să dăm drumul la treabă!
Salată vegană cu ciuperci portobello marinate
Ingrediente:
2 mâini zdravene de frunze verzi preferate (kale, salată verde, spanac, frunze de sfeclă, rucola, etc.)
1 conservă de năut fiert, scursă și clătite boabele
2 ciuperci portobello
1 avocado copt, curățat de coajă și tăiat cubulețe
1 ceapă roșie tăiată rondele, pe jumătate
Dressing pentru salată:
60 grame muștar
3 linguri ulei de măsline (sau orice altceva preferați)
50 ml oțet sau zeamă de lămâie
2 lingurițe sirop de arțar
sare, după gust
Marinadă pentru ciuperci:
120 ml vin alb
2 linguri sos de soia
1 lingură ulei de măsline
2 lingurițe oțet balsamic
3 căței de usturoi zdrobiți
1 linguriță rasă paprika afumată
Preparare:
- Cuptorul se preîncălzește la 200˚C.
- Într-o tavă de copt se pun ingredientele pentru marinadă și se amestecă bine. Tava trebuie să fie încăpătoare, dar să nu permită lichidului să se împrăștie prea mult. Ciupercile portobello se înțeapă din loc în loc cu o scobitoare și se pun în marinadă cu interiorul orientat în sus, apoi se ia o lingură și se pune marinadă în interiorul ciupercilor, pentru a o absorbi.
- Se acoperă cu folie de aluminiu și se lasă 20 – 30 minute să se marineze.
- Tava se dă la cuptor pentru 30 minute, cu tot cu folia de aluminiu peste ciuperci. După acest timp, se dă folia la o parte, se întorc ciupercile și se coc pentru încă 10 minute. Se scot și se lasă la răcit.
- Ingredientele pentru salată, mai puțin ciupercile, se amestecă toate într-un bol încăpător, se prepară dressingul pentru salată și se toarnă peste ele amestecându-le bine din nou.
- Peste salată se pun ciupercile portobello feliate.
Enjoy!