Buy your weekday smoothies and get your weekend ones for free. (7 for the price of 5!)

Ciupercile obișnuite, sau ciupercile Champignon („Champignons de Paris” în franceză), sunt cele mai populare în Franța și se numără printre cele mai consumate ciuperci din lume (Agaricus bisporus). Sunt albe sau maro-castaniu. Sunt cunoscute și sub denumirile de button mushrooms sau cremini. Când sunt tinere și imature, aceste ciuperci sunt numite ciuperci albe, dacă au o culoare deschisă, sau ciuperci crimini, dacă au o nuanță ușor maronie. Când ajung la maturitate completă, ele sunt cunoscute sub numele de ciuperci Portobello, care sunt mai mari și mai închise la culoare.
Ciupercile au puține calorii și grăsimi, conțin o cantitate surprinzătoare de proteine, sunt o sursă bună de potasiu, care ajută la reglarea tensiunii arteriale, și sunt bogate în seleniu, un mineral cu proprietăți antioxidante.
Datorită expunerii la razele UV sau la lumina soarelui, ciupercile sunt o sursă naturală, de origine non-animală, de vitamina D2, care poate crește nivelul sanguin al acestei vitamine la fel de eficient ca un supliment. O cană de ciuperci albe expuse la raze UV oferă doza zilnică recomandată de vitamina D.
Ciupercile conțin compuși antioxidanți, inclusiv polifenoli, polizaharide, ergotioneină, glutation, seleniu și vitamina C. Glutationul acționează atât ca antioxidant, cât și ca agent de detoxifiere, ajutând la eliminarea substanțelor potențial nocive străine organismului. În același timp, ergotionoina protejează ADN-ul de deteriorarea oxidativă.
Ciupercile sunt potrivite în dieta persoanelor cu hipertensiune arterială sau colesterol ridicat. Sărace în calorii și sodiu, ciupercile pot contribui la reducerea consumului de sare albă și la gestionarea hipertensiunii arteriale. Pentru cei cu un nivel ridicat al colesterolului, includerea ciupercilor în alimentație poate ajuta la reducerea acestuia în mod natural.
Valori nutritive - 100 g ciuperci:
Calorii 28 kcal, Carbohidrați: 5.3 g, Proteine: 2.2 g, Grăsimi totale: 0.5 g, Fibre 2.2 g, Fier 1.7 mg (9% DZR=doza zilnică recomandată), Potasiu 356 mg (8% DZR), Calciu 6 mg, Vitamina D 0.2 mcg
Cine ar trebui să evite ciupercile?
Femeile însărcinate sau persoanele cu sistem imunitar slăbit ar trebui să evite consumul de ciuperci crude.
Valoare culinară:
Ciupercile au un gust de umami, care le permite să înlocuiască o parte din carnea tocată într-o rețetă sau să fie o alternativă excelentă pentru friptură într-o masă vegetariană.
Ciupercile sunt folosite într-o gamă largă de rețete și tehnici culinare, de la tarte și omlete, până la paste, risotto și pizza. Încearcă aceste preparate savuroase cu ciuperci champignon albe: ciuperci champignon sotate cu sos de soia – o combinație simplă, dar intens aromata, paste carbonara cremoase cu ciuperci albe – o alternativă fără carne, dar bogată ca gust și textură, frigărui vegetariene cu legume și ciuperci champignon - o opțiune plină de culoare, supă cremă de ciuperci – o alegere reconfortantă, cu o consistență catifelată și gust profund.
Referințe:
https://www.healthline.com/nutrition/white-mushroom-nutrition
https://www.nutritionix.com/food/mushroom/100-g
https://www.madaboutmacarons.com/mushrooms-champignons/
Sursă poză: