Vitamina D – rolul ei și deficitul

Vitamina D – rolul ei și deficitul

Vitamina D sau vitamina soare este una dintre substanțele nutritive esențiale pentru sănătatea corpului uman. Vitamina D este produsă de corpul nostru atunci când razele soarelui iau contact cu pielea noastră. Mai poate fi absorbită din alimente, însă pentru vegani există prea puține surse vegetale de vitamina D. Vitamina D produsă de corp sub razele soarelui este forma D3, iar cea realizată de vegetale este D2.

Ce rol are vitamina D

Vitamina D este responsabilă pentru absorbția calciului și fosforului la nivelul intestinelor. O sănătate bună a oaselor este responsabilitatea acestei vitamine, iar lipsa ei, la copii, poate provoca rahitismul, iar la adulți, osteomalacia. Pe lângă oase sănătoase și musculatură funcțională, vitamina D are rol în reducerea inflamației, în modularea proceselor de creștere celulară, în întărirea sistemului imunitar și în metabolismul glucozei.

Vitamina D și deficiența

Cele mai comune semne ale deficienței de vitamina D sunt slăbiciunea musculară, durerile de oase și de articulații, oboseala, depresia sau vindecarea lentă a rănilor.

Dacă nu petrecem prea mult timp la soare, s-ar putea să avem o insuficiență sau chiar o deficiență de vitamina D. Bătrânii, femeile și persoanele cu pielea închisă la culoare sunt cei mai susceptibili de a fi deficitari în vitamina D. Pe lângă acestea, s-a observat un deficit de vitamina D și la persoanele obeze.

Vitamina D reglează tensiunea arterială și intervine în mai multe procese care țin de sănătatea inimii, iar un nivel scăzut poate duce în timp la probleme cardiovasculare.

Dieta vegană este și ea un posibil factor pentru carența de vitamina D, în cazul în care nu există suplimentare, cu control adecvat din partea medicului.

Pentru a preveni deficiența, specialiștii recomandă expunerea la soare timp de 15-20 minute, de 2-3 ori pe săptămână, fără protecție solară.

Suplimentarea cu vitamina D ar trebui să se facă sub îndrumarea unui medic și după verificarea nivelului seric al acesteia.

Până atunci, iubiți soarele, căci și el ne iubește și ne oferă ceea ce avem nevoie.

 

 

Surse:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2912737/

 

 


Postare veche Post nou