Intoleranța la lactoză și opțiunile vegane

Intoleranța la lactoză și opțiunile vegane

Cum este văzută intoleranța la lactoză din rândurile veganilor? Este o problemă reală sau este doar un moft? Din păcate intoleranța la lactoză este o problemă reală, iar de-a lungul timpului am întâlnit persoane, chiar cu vârste destul de fragede care nu pot digera laptele. Pentru mulți, o astfel de problemă de sănătate, a însemnat un switch considerabil în viața lor, poate chiar drumul către veganism.

Ce este, de fapt, intoleranța la lactoză?

Intoleranța la lactoză se traduce prin incapacitatea organismului uman de a digera lactoza conținută de lapte și de produsele din lapte. Practic în corpul acestor oameni cu intoleranță nu se mai produce suficientă lactază, o enzimă responsabilă cu digerarea lactozei. Semnele clare care duc la diagnosticarea intoleranței sunt durerile abdominale, balonările și chiar diareea, instalalte la scurt timp după ingerarea alimentelor.

Într-un articol citat de aici se specifică informația că "40% din oameni își pierd abilitatea de a digera laptele după perioada copilăriei timpurii". 68% din populația globală este intolerantă la lactoză, fiind afectate mai multe rase.

Ce este foarte important de reținut este că dacă te afli printre cei care sunt intoleranți la lactoză și ai adoptat o dietă vegană, fii foarte atent(ă) la alte aspecte. Spre exemplu, unele din contraceptivele orale conțin lactoză sau chiar unele pastile pentru arsurile stomacale, conform Cleveland Clinic.

Opțiuni de lactate vegane

Din fericire, chiar dacă ai fost diagnosticat cu intoleranță la lactoză, avem vești bune. Pe piața produselor vegane au apărut o serie de alternative de lactate vegane, și aici nu vorbim doar de lapte și iaurt vegan, ci chiar de brânzeturi vegane. Însă ce îți recomand este să le încerci pe cele care au cele mai puține ingrediente artificiale sau sunt produse artizanal. La o simplă căutare pe internet vei da de foarte multe produse vegane care înlocuiesc lactatele și sunt produse chiar în țara noastră. Multe sunt chiar delicioase!

Care este scopul acestui articol? De multe ori ignorăm problemele noastre de sănătate și le oferim o altă conotație. „Sigur este de la mâncarea de la cantină”, „Poate nu mi-a făcut bine să mănânc acel măr imediat după masă”, „Da, era mult ulei în salată”, acestea sunt scuze pe care le abordăm mai mereu. Ce nu facem de cele mai multe ori este să vedem cum ne simțim când renunțăm la anumite alimente, precum laptele. Pentru mulți această renunțare s-a transformat într-o alimentație mai curată, într-o alimentație vegană chiar și într-o atenție către starea lor de sănătate. Intoleranța la lactoză nu înseamnă neapărat veganism, însă poate fi un punct de plecare. 

 

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7317-lactose-intolerance


Postare veche Post nou