Despre dieta fără gluten: pro și contra

Despre dieta fără gluten: pro și contra

Despre gluten am vorbit și în articolul trecut și am făcut câteva menționări importante despre ce înseamnă glutenul și cum ne poate afecta sănătatea. Ce este clar despre gluten este că există două boli care răspund negativ la consumul de gluten: boala celiacă și ataxia glutenică.

Boala celiacă se manifestă prin răspunsul sistemului imunitar la proteinele din gluten, atacând țesutul din intestinul subțire, iar în ataxia glutenică este afectat cerebelul, tot prin răspunsul imunitar în urma consumului de gluten. Pe lângă aceste două boli, există și alergia la gluten, diagnosticată printr-o simplă analiză de sânge care atestă acest fapt.

Așadar, având o imagine clară asupra acestor afecțiuni, consumul de gluten este de evitat, pentru că poate duce la efecte grave în timp.

Pro dieta fără gluten

Cele mai evidente motive pentru a adopta dieta fără gluten sunt reprezentate de afecțiunile mai sus menționate sau de o sensibilitate clară după consumul de produse care conțin gluten. Nu ne dorim să ne înrăutățim starea de sănătate, mai ales dacă suntem diagnosticați cu o alergie sau chiar cu boala celiacă.

Sunt pro dieta fără gluten, chiar și fără afecțiuni, dacă o adoptăm pe termen scurt sau pur și simplu alegem să ne bucurăm de niște produse fără gluten. 

Contra dieta fără gluten

În dieta fără gluten putem fi privați de o serie de nutrienți și de fibre. Produsele fără gluten sunt, de regulă, foarte procesate și cu un conținut ridicat de grăsimi și aditivi pentru a le oferi o anumită textură. Produsele fără gluten au un conținut mai scăzut de proteine decât cele care conțin gluten și sunt slabe în conținutul de folați, fier și anumite vitamine din complexul B. Vorbim aici despre industria produselor fără gluten speculată și privită ca un business, nicidecum de cele produse la scară mică.

Dacă alegem să avem o dietă strictă fără gluten, deși nu suntem diagnosticați cu vreo afecțiune, riscăm să ne creem o bulă de stres din care ne va fi greu să ieșim. Această bulă se referă la faptul că vom fi stresați din punct de vedere financiar, pentru că da, produsele fără gluten au un cost ridicat față de cele care conțin gluten. În această bulă de stres ne vom regăsi și atunci când ieșim în oraș și socializăm și vom fi frustrați pentru că nu vom avea opțiuni fără gluten, poate chiar spre deloc.

Opinia mea este că tot ceea ce este în exces este dăunător. Dacă alegem să consumăm în mod constant junk food, ne vom simți rău. Dacă alegem să consumăm în mod constant și în cantități considerabile zahăr, ne vom simți fizic rău. Indiferent de ceea ce vom alege, ceea ce este prea mult ne va afecta și ne va dăuna sănătății pe termen lung. Așa că și o dietă în care consumul de făinoase, patiserie, pâine în exces, prăjituri, covrigi, va avea repercusiuni grave în timp.

Așa că atunci când decidem să tăiem glutenul de pe listă, este bine să fim sinceri cu noi și să facem o mică introspecție în dieta noastră. Ce este prea mult și ce ar putea să ne facă cu adevărat rău?

Bineînțeles, alegerile sunt mereu personale, iar grija pentru sănătatea noastră este un dar de preț pe care ni-l putem oferi.

Așadar, chiar dacă doar cochetezi cu dieta fără gluten, o poți face și la noi, în locațiile noastre sau comandând la tine acasă. Avem produse fără gluten, și nu numai că sunt fără gluten, dar sunt și foarte delicioase. Bine, suntem mândri de noi și ne bucurăm că astfel putem să ajungem la câți mai mulți dintre voi.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5866307/


Postare veche Post nou