Deunăzi am văzut prune la supermarket și mi-a venit în minte ideea de a face o tartă rustică cu prune și migdale pentru masa de Paște. Recunosc, fructele în extrasezon nu mă dau pe spate, însă simt nevoia de ceva fresh, simplu de făcut și delicios. Și vă dau și un secret: tarta rustică cu prune și migdale merge de minune cu o cupă generoasă de înghețată vegană de vanilie.
Ce îmi place la astfel de deserturi vegane este faptul că deși în esență sunt simple, gustul complicat și deosebit îl poți obține prin condimente. Pentru această tartă rustică cu prune și migdale am ales să o parfumez cu scorțișoară și vanilie direct din păstaie.
Tartă rustică cu prune și migdale
Ingrediente pentru blat:
250 grame făină albă (recomand tip 650)
50 grame făină de migdale (puteți măcina migdale cu ajutorul unui robot de bucătărie/chopper)
70-100 ml apă răcită în frigider
80 grame ulei de cocos topit
2-3 lingurițe de zahăr muscovado/cocos/melasă
un praf de sare
Ingrediente pentru compoziție:
500 grame prune fără sâmburi și feliate
50 grame migdale mărunțite grosier
1 linguriță scorțișoară pudră
conținutul unei păstăi de vanilie
4 lingurițe zahăr muscovado/cocos/melasă
Preparare:
Cuptorul se încinge la 180 °C.
Se pregătește o tavă întinsă (din aceea care se găsește în mod normal într-un cuptor).
Făina albă, făina de migdale, zahărul și praful de sare se amestecă bine într-un castron mai mare. Peste ingredientele uscate se adaugă uleiul de cocos topit și treptat adăugăm și apa rece. Frământăm amestecul și turnăm apă rece până se formează un aluat.
După ce am format o bilă din aluatul obținut, îl dăm la frigider pentru aproximativ 30 minute.
Între timp, pregătim prunele, le feliem, le amestecăm cu zahăr, cu scorțișoară și conținutul păstăii de vanilie.
Aluatul răcit se întinde pe o hârtie de copt cu ajutorul sucitorului, cât mai uniform și păstrând forma unui cerc. Atenție, nu trebuie să fie prea subțire, dar nici prea gros. Se transferă cu tot cu hârtia de copt în tava întinsă.
Pe aluatul întins începem să așezăm feliile de prune pornind din centru, fie imitând petalele unei flori, fie în cercuri din ce în ce mai mari. Ne oprim cu așezarea fructelor până aproape de margine. Păstrăm cam 3 cm de aluat liber pentru a-l putea trage peste fructele din margine și pentru a forma un pliu pe care să îl sigilăm din loc în loc prin apăsare.
Peste tarta formată se presară migdalele mărunțite grosier.
Tarta se dă la cuptor pentru aproximativ 40-50 minute, pe mijlocul cuptorului, folosind programul de coacere convențională (cădură de sus și de jos).
Sper să vă placă acest desert fresh și parfumat și vă doresc să aveți sărbători fericite alături de cei dragi!
PS: în cazul în care nu aveți chef de bucătăreală, noi suntem aici pentru voi cu meniul nostru delicios de Paște.