Babka vegană cu dulceață de afine

Babka vegană cu dulceață de afine

Ați încercat vreodată babka vegană? Este genială! Și stați să vedeți și varianta propusă de babka vegană cu dulceață de afine și o tentă citrică de la coaja de lămâie. Recomandăm cu tărie să încercați această variantă de cozonac vegan. Meniul pentru masa de Paște va fi unul colorat și parfumat și cu siguranță că îi veți încânta pe cei dragi.

Babka vegană cu dulceață de afine pentru masa de Paște

Ingrediente:

300 grame făină albă + extra pentru întins aluatul

150 ml lapte vegetal

70 g unt vegan/unt de cocos

40 grame zahăr brun

20 grame drojdie proaspătă

1-2 lingurițe extract de vanilie

1 linguriță de coajă rasă de lămâie

¼ linguriță de sare

200 grame dulceață de afine

Preparare:

  1. Într-un bol încăpător unde aluatul va crește, punem făina, apoi în mijlocul ei punem 1 linguriță de zahăr, drojdia proaspătă și cam 50 ml lapte vegetal ușor încălzit. Atenție, nu vrem să fie fierbinte pentru a nu distruge culturile vii din drojdie. Lăsăm să se activeze drojdia timp de 10-15 minute.
  2. Când au apărut bule în drojdie, turnăm restul de lapte vegetal călduț, untul vegan topit, restul de zahăr, extractul de vanilie, coaja rasă de lămâie și sarea și frământăm bine până obținem un aluat elastic (10 - 15 minute).
  3. Aluatul obținut se pune la crescut într-un loc cald, timp de 1h – 1h30’. Ne asigurăm că aluatul este acoperit cu folie alimentară sau cu un prosop curat pentru a nu se usca la suprafață.
  4. Când aluatul și-a dublat volumul, se întinde bine pe o suprafață pudrată cu făină. Formăm un pătrat cât mai mare și cu foaia subțire, iar pe suprafața aluatului vom întinde dulceața de afine.
  5. Rulăm cu grijă aluatul, iar marginea ruloului rămâne dedesubt. Tăiem ruloul format în două părți, însă pe lungimea acestuia. Sigilăm capetele cu ajutorul degetelor și împletim cele două părți, lăsând tăietura în sus.
  6. Pregătim o tavă pentru chec și o tapetăm cu hârtie de copt, apoi așezăm cu grijă aluatul. Îl acoperim și îl lăsăm să crească timp de o oră.
  7. Cu jumătate de oră înainte de finalizarea creșterii aluatului, încălzim cuptorul la 180˚
  8. Înainte de a băga babka vegană la cuptor, se unge cu puțin lapte vegetal. Se dă la cuptor pentru 40 minute. Pentru a evita arderea lui la suprafață, îl putem acoperi cu folie de aluminiu după ce acesta s-a rumenit frumos, cam după primele 20 minute în cuptor.
  9. Când este gata, se scoate din cuptor, se dă deoparte și după 20 minute se scoate din formă pentru a se răci complet.

 Se servește cu plăcere!


Postare veche Post nou