Dacă ai apucat să înțelegi ceva din stilul de viață vegan, înseamnă că deja ai și resurse pentru primul tău Crăciun vegan.
Internetul este o mare de rețete vegane de Crăciun și cu siguranță că sunt multe rețete care îți fac cu ochiul. Ia câteva bloguri vegane la mână și inspiră-te. Vezi ce pare a fi pe gustul tău, ținând cont și de ingredientele folosite, dar și de condimente, și fă o listă de rețete. Nu te avânta la prea multe, alege una mai complexă, cum ar fi un cozonac vegan, și două-trei mai simple. Fiind primul Crăciun vegan, nu vrei să te aglomerezi și să te simți copleșit(ă) de complexitatea rețetelor.
Dacă ai deja rețetele pentru Crăciun, îți poți construi lista de ingrediente și să pleci la cumpărături.
Există și această variantă în care renunți complet la gătit și îți comanzi un meniu vegan pentru Crăciun. Da, noi suntem aceia care îți pot oferi această variantă. Meniul nostru vegan pentru Crăciun este unul tradițional, cu sarmale, cozonac gustos, salată boeuf și multe altele.
Având experiența anilor trecuți, vă spun că este mult mai ușor să comandați, mai ales dacă este vorba de primul Crăciun vegan. Poate că fiind și primul, vă este mai greu să renunțați la mâncarea tradițională. Cred că majoritatea dintre noi a crescut cu sarmale și piftie, dar nu vegană ca a noastră, așa că ar fi păcat să ratați mâncarea tradițională dacă aveți opțiuni.
Ok, poate nu ai timp să te organizezi și nici nu ai un buget alocat pentru a comanda meniul nostru vegan. Atunci poți apela la mama, bunica, sora sau o prietenă să te ajute să gătești sau să îți pregătească ceva bun pentru masa de Crăciun. Mamele sau bunicile care au experiența postului te pot ajuta cu o rețetă bună de sarmale de post sau o prăjitură fără ouă și lapte.
Sărbătorile sunt despre familie, despre bunătate și recunoștință, iar mâncarea vine în completare. Moderată, dar bună și gustoasă, mâncarea vegană de Crăciun ar fi bine să rămână o amintire plăcută, ci nu una agitată sau cu cratițe arse.
Sărbători fericite să aveți!
]]>Ingrediente:
350 grame făină albă
180 ml melasă lichidă (se găsește de comandat online, dar și în magazine fizice, cu puțin noroc)
170 grame zahăr brun
110 grame unt vegan
1 linguriță extract de vanilie sau 1 plic zahăr Bourbon
1 linguriță praf de copt
1 linguriță ghimbir pudră
1 linguriță scorțișoară pudră
1/2 linguriță nucșoară măcinată
1/4 linguriță cuișoare pudră
un praf de sare
Preparare:
Foarte important înainte de a vă apuca de rețetă este să scoateți untul vegan din frigider și să-l lăsați să se acomodeze la temperatura camerei. El devine maleabil și poate fi folosit cu ușurință în rețeta noastră.
Pregătiți un bol în care cerneți făina și adăugați restul ingredientelor pudră. Adică adăugați praful de copt, ghimbirul, scorțișoara, nucșoara, cuișoarele și sarea și amestecați cu ajutorul unui tel.
Într-un alt bol încăpător pregătiți amestecul de zahăr brun, melasă și unt vegan, mixând bine cu ajutorul unui mixer de mână sau într-un robot de bucătărie cu mixer. Amestecul trebuie să devină cremos și pufos.
Se adaugă apoi extractul de vanilie și se amestecă pentru omogenizare.
Peste acest amestec umed punem amestecul uscat, puțin câte puțin, și omogenizăm compoziția cu ajutorul unei spatule sau linguri.
Se va forma o cocă pe care o veți modela într-o bilă cu ajutorul mâinilor. Coca obținută se lasă într-un bol acoperit și se dă la frigider pentru o oră.
Înainte de a scoate coca de la frigider, setați cuptorul la 180°C pentru a se încălzi.
Coca se scoate de la frigider și se întinde cu ajutorul unui sucitor, nu mai groasă de 1 cm, pe o hârtie de copt. Este mai ușor să întindeți pe hârtie pentru că nu veți folosi făină și formele se vor desprinde mult mai ușor.
Cu ajutorul formei de prăjituri în formă de omuleț sau orice altceva doriți, decupați coca, iar restul rămas se face bilă și se întinde din nou până o terminați de decupat.
Formele obținute se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Tava se dă la frigider pentru 10 - 15 minute. S-ar putea să aveți de copt mai multe tăvi, în funcție de capacitatea cuptorului vostru.
Se scoate tava de la frigider și se coace pentru 11 - 13 minute. Foarte important: dacă vă doriți ca turta dulce se iasă moale, reduceți timpul la 10 -11 minute. Testați înainte de a scoate tava de la cuptor și ajustați timpul pentru a le coace așa cum vă doriți.
Turta dulce se va întări dacă este lăsată afară, așa că cel mai bine este să o păstrați într-un borcan de sticlă. Se răcește foarte repede așa că nu va fi nevoie să așteptați prea mult pentru a o pune într-un recipient.
Enjoy!
]]>Ce este important atunci când ținem post? În primul rând fiecare alege pentru el pentru ce anume ține acest post. Poate fi un motiv religios, poate fi o dorință de a se purifica sau detoxifica cu ajutorul meselor vegane sau, pur și simplu, așa se obișnuiește în familie.
Atunci când ținem post este bine să avem o mică strategie. Dacă nu suntem familiarizați prea mult cu dieta vegană, putem să explorăm câteva bloguri culinare vegane și să ne inspirăm pentru rețete. Este foarte important să avem o paletă variată de alimente în post și am fi surprinși câte informații găsim pe un blog vegan. Personal, le recomand pe cele internaționale, însă am și unul favorit, pe care îl găsiți aici.
Dacă ați surprins deja câteva rețete vegane și musai vreți să le încercați, faceți o listă pentru întreaga săptămână. Având planul alimentar stabilit, acum puteți construi lista de cumpărături vegane. Dacă rețetele conțin și ingrediente necunoscute și nu sunteți neapărat deschiși spre a explora, sfatul meu este să le evitați. S-ar putea ca această investiție să nu fie una prielnică. Dacă descoperiți că ceva nu vă place, rămâneți cu niște bani investiți, pe care cel mai probabil îi veți arunca la gunoi când expiră produsul.
Postul poate fi o capcană culinară, de cele mai multe ori. Mulți dintre noi alegem ingredientele cunoscute, cum ar fi cartoful, orezul, fasolea și jonglăm cu ele sub diverse forme. Însă mâncarea vegană nu se rezumă doar la aceste ingrediente.
Construiți-vă mese vegane bogate în proteine vegetale. Pentru că ingredientele vegane sunt o combinație de carbohidrați și proteine, alegeți varietatea de-a lungul zilei. Spre exemplu, puteți începe dimineața cu o budincă din chia, presărată cu semințe de dovleac, cânepă și nuci. Prânzul poate fi o mâncare de năut (curry) cu orez integral și o salată de murături, iar pentru cina vegană puteți opta pentru o supă de dovleac cu topping crocant din semințe de dovleac sau cu smântână de caju.
Aveți grijă să introduceți suficiente fibre și alimente fermentate. Problema multor oameni o reprezintă balonarea. “Eu dacă mănânc vegan mă balonez.” Bineînțeles, balonarea poate reprezenta un simptom în corp, însă poate fi și o asociere nefericită sau neinspirată de alimente. Alimentele fermentate, precum murăturile, iaurturile vegane, kimchi, miso, etc. pot balansa flora microbiană și astfel vom avea o burtică fericită.
Încheiați săptămâna cu un desert vegan. Va fi ca o răsplată binemeritată pentru consecvența și dedicarea voastră și vă va îndulci parcursul. Puteți alege să experimentați voi o rețetă de desert vegan sau puteți comanda chiar de aici.
Vă doresc un post ușor și inspirat!
]]>Crema care se obține este extrem de fină și de plăcută la gust, puteți insera și ceva crocant și acrișor, cum ar fi semințele de rodie sau o puteți savura cu o frișcă delicioasă de cocos.
Trecem la treabă?
500 grame tofu silken
200 grame ciocolată neagră + extra pentru decor
100 grame sirop de arțar + extra frișcă de cocos
1 linguriță extract de vanilie
1 conservă lapte de cocos (răcită câteva ore la frigider)
Tofu silken se scoate din ambalaj și se scurge bine de apă.
Între timp, ciocolata neagră se topește într-un vas non-aderent la flacără mică, astfel încât să nu o ardem.
Pregătim un robot de bucătărie cu lama în S sau un blender în vasul căruia punem tofu scurs bine, ciocolata topită, siropul de arțar și extractul de vanilie. Mixăm până obținem o cremă fină. Dacă se simte nevoia de extra dulce, puteți să mai adăugați sirop de arțar și să mixați câteva secunde.
Crema obținută se împarte în mod egal în pahare sau boluri pentru desert (6-8 vase pentru desert pregătite în prealabil) și se dau la rece, acoperite cu folie alimentară.
Scoatem conserva de lapte de cocos și scurgem lichidul. La rece, partea solidă se separă de apa din conservă, de aceea este important refrigerarea conservei timp de câteva ore.
Partea solidă din conservă se pune într-un vas și se bate cu mixerul până se obține o consistență pufoasă. Dacă mousse-ul de ciocolată este suficient de dulce, puteți omite îndulcirea frișcăi obținute. Dacă totuși doriți o frișcă dulce, puteți pune sirop de arțar după gust și să mixați pentru omogenizare.
Cu frișca obținută decorăm paharele cu mousse vegan de ciocolată și dacă mai avem ciocolată, putem rade deasupra paharului pentru decor.
Paharele se dau la rece și se servesc savurând la maxim gustul acestui desert vegan cu ciocolată și frișcă vegană.
]]>Procentul de fier care se absoarbe din mâncare se situează între 5% și 35%, depinzând de ceea ce mâncăm. Absorbția fierului are loc în intestin, apoi este eliberat în sânge și transferina îl transportă către celule sau măduva osoasă. Fierul este depozitat în ficat, în splină și în măduva osoasă, iar pentru a ne cunoaște nivelul de fier în sânge este recomandat să ne testăm feritina serică.
Fierul se găsește în alimente sub două forme: hem și non-hem. Forma hem este forma regăsită în alimentele de origine animală și este disponibilă în proporție de 15% - 35%, iar non-hem în cele de origine vegetală și este disponibilă în proporție de 2% - 20%. Fierul din surse vegetale este cel din cereale, din fructe și legume și din leguminoase.
Cei mai importanți inhibitori ai fierului sunt acidul fitic, polifenolii, calciul și peptidele din proteinele parțial digerate. Ceea ce ajută la absorbția fierului este acidul ascorbic, acesta inhibând fitații și polifenolii din alimente. Polifenolii se regăsesc în legume, fructe, anumite cereale, în nuci și alune, în ceaiuri din plante și în cafea.
Pentru a ajuta la absorbția fierului din surse vegane este bine să consumăm cereale și leguminoase germinate. Germinarea ajută la hidroliza enzimatică a acidului fitic, iar de ajutor este și înmuierea lor, gătirea și măcinarea, astfel că fierul non-hem devine mai disponibil pentru absorbție.
La orice masă vegană care abundă în alimente în fier, aveți grijă să puneți alături ceva care este foarte bogat în vitamina C. Spre exemplu, dacă la micul dejun aveți terci de ovăz, puteți adăuga fructe bogate în vitamina C, precum afine, zmeură, căpșuni, iar mâncărurile de leguminoase este bine să conțină roșii, ardei gras și frunze verzi.
Dacă știți că aveți o predispoziție la anemie feriprivă sau aveți simptome precum oboseală, rezistență scăzută la efort, dureri de cap, unghii fragile și căderea părului, aspect palid al pielii, etc, testați-vă și apoi suplimentați, dacă este cazul.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999603/
https://www.ucsfhealth.org/education/hemoglobin-and-functions-of-iron
]]>Miso este o pastă fermentată din boabe de soia și un tip de mucegai numit koji. Fermentarea boabelor de soia durează de la săptămâni la ani, iar gustul rezultat este diferit în funcție de durata de fermentare a boabelor. În timp s-au dezvoltat mai multe tipuri de miso, având și altă bază decât boabele de soia, precum fasole sau năut.
Miso alb este un tip de miso dulce, care are un timp de fermentare mai mic. Cu cât timpul de fermentare este mai mare, cu atât și gustul este mai pregnant, mai puternic. Miso roșu sau maro are un gust intens, greu, sărat, pământiu și oferă supei un gust deosebit. Nu vă speriați dacă este prea mult gust, pentru că acesta se va diminua printre ingredientele folosite și o dată ce este diluat în apă. Apropo de dizolvare, cu cât pasta este mai fermentată, cu atât este mai greu de dizolvat în apă.
Partea bună la miso este că poate fi folosit și pentru dressinguri, în marinade sau ca glazură pentru diverse preparate. Spre exemplu, un tofu uns cu un miso maro, copt în cuptor, poate fi un deliciu total.
Pentru supa miso avem nevoie de un stock sau dashi, în cultura japoneză, din apă și alge. Puteți folosi alge nori, kelp sau kombu, însă să fiți atenți la cât va ieși de sărată. De ce spun asta? Algele sunt sărate și își vor lăsa sarea în fiertură, apoi veți pune și pasta de miso care la rândul ei este sărată.
Ingrediente:
1 litru de apă
1 foaie nori mărunțită
2-3 linguri pastă albă de miso
2-3 fire ceapă verde
100 - 150 grame tofu ferm
sos de soia (opțional, dacă este nevoie de un gust sărat mai pronunțat)
Preparare:
Se pune apa la fiert și când fierbe se adaugă foaia de nori mărunțită. Se lasă focul domol pentru 5 minute, pentru a permite algei să se înmoaie și să își lase gustul în apă.
Focul se reduce la minim, apa nu trebuie să fiarbă, și se adaugă pasta de miso, tofu cuburi și ceapa verde tocată mărunt. Se amestecă bine până se dizolvă pasta de miso și se oprește focul.
Supa este gata de servit.
Este foarte important să nu fierbem supa, pentru că vom distruge bacteriile benefice din pasta de miso. Fiind un produs fermentat, pasta de miso este un probiotic natural, iar adaosul de ceapă verde vine cu un conținut sănătos de prebiotice.
]]>Am gustat pentru prima dată apă de cocos în Thailanda și mi s-a părut cea mai delicioasă băutură hidratantă. Ce-i drept, sunt o fană a nucii de cocos, mai ales a combinației dintre cocos și ananas.
Pentru a fi savuroasă, apa de cocos se bea rece, nu caldă. Gustul ei, atunci când nu are o temperatură joasă, s-ar putea să nu mai fie atât de plăcut.
Apa de cocos se întâlnește în nucile de cocos tinere, iar pe măsură ce acestea se maturizează, conținutul de apă din ele scade. Nuca de cocos tânără nu doar că are un conținut mare de apă, însă pulpa din interiorul ei este fragedă, ușor dulceagă și cu un gust plăcut de nucă crudă.
Apa de cocos conține potasiu, sodiu și clor, trei electroliți importanți pentru corpul uman. În urma unui studiu făcut pe un eșantion de bărbați tineri și sănătos, care au fost supuși unui efort fizic pe banda de alergare, au fost constatate câteva beneficii. Apa de cocos hidratează corpul uman la fel de bine ca și o băutură pentru sportivi. Comparată cu o băutură dedicată sportivilor, apa de cocos s-a dovedit a fi mai benefică în refacerea volumului de sânge după un efort fizic cu urmări semnificative în deshidratarea corpului.
În acest studiu, subiecții supuși efortului fizic au fost nevoiți să se rehidrateze cu o cantitate mare de lichid (apă plată, apă de cocos, băutură pentru sportivi), fapt care pentru unii a însemnat balonare. Din păcate, o cantitate mare de apă de cocos nu a conferit un confort stomacal participanților la studiu, spre deosebire de celelalte surse de hidratare folosite.
Pentru cei care doresc să își îmbunătățească nivelul de potasiu din sânge, introducerea în dietă a apei de cocos poate fi benefică. Potasiul are rolul de a scădea nivelul de sodiu din sânge, și astfel se reglează tensiunea arterială. Persoanele cu tensiunea mică este bine să evite această băutură, întrucât ar putea să le scadă prea mult tensiunea.
Surse:
https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-9-1
]]>Produsele de pe piață se vând atât de colorat și de bine marketat, însă nu sunt atât de prietenoase cu mediul și nici cu noi. Din păcate am devenit oarecum dependenți de aceste sticle frumos colorate și cu un conținut extrem de parfumat. De multe ori am auzit în jurul meu persoane care nu vor să aleagă ceva non toxic doar pentru că nu au acel miros frumos.
Sucul de lămâie curăță extraordinar de bine tocătoarele din bucătărie. La un moment dat am tăiat o lămâie pe un tocător vechi din plastic. Zeama care a rămas pe acesta a curățat tot ce era pătat de la alimente. Știm bine că unele legume pot păta puternic un tocător, mai ales dacă este din lemn și, din păcate, nu putem folosi orice produs pentru a le curăța, pentru că ele intră în contact cu hrana. Atenție însă, sucul de lămâie nu poate fi folosit pe suprafețe din piatră naturală, precum marmura sau granitul. Fiind acid, acesta va deteriora suprafața pietrei.
Sucul de lămâie mai poate fi folosit la scoaterea petelor de rugină, de cafea sau poate curăța chiar și mucegaiul din rosturile din baie sau bucătărie.
Bicarbonatul de sodiu, folosit la coacerea prăjiturilor, poate fi un excelent degresant, dezodorizant și dă un luciu frumos chiuvetelor din inox și robineților. Acest ingredient mai poate fi folosit și la curățarea gresiei și faianței, mai ales din cabina de duș, un loc unde se adună urme de săpun și de apă murdară.
Pentru a curăța grăsimea arsă din cuptoare sau de pe tăvi și cratițe, puteți face o pastă din bicarbonat de sodiu și apă și o lăsați să acționeze pe suprafețele murdare. Totul se curăță apoi cu ajutorul unui burete de bucătărie. Dacă murdăria persistă, puteți pulveriza peste pasta de bicarbonat următorul ingredient.
Oțetul împreună cu bicarbonatul devin active și dizolvă foarte bine petele de grăsime arse. Această combinație poate desfunda și curăța scurgerile de la chiuvetă. Se toarnă întâi bicarbonatul de sodiu în scurgere, apoi oțetul și se lasă să acționeze câteva minute. Se va forma o spumă care va dizolva depuneri din țevi. După câteva minute, se lasă să curgă apă caldă pentru a curăța murdăria dizolvată.
Oțetul împreună cu apa (1:1) ajută la curățarea geamurilor, mai ales dacă stați într-o zonă poluată a orașului.
Pentru o mașină de spălat rufe curată pe interior, puteți pune oțet în locul balsamului. Acesta va înmuia hainele și va curăța mașina de spălat de depunerile de calcar.
Poate fi un ingredient neplăcut datorită mirosului, însă în soluțiile folosite puteți picura câteva picături de ulei esențial preferat și astfel veți schimba mirosul lăsat de oțet.
Un alt lucru excelent la care poate fi folosit bicarbonatul este curățarea lipiciului de pe borcane și sticle, atunci când dezlipim etichetele. Poate fi cel mai enervant lucru să rămâi cu un lipici încăpățânat pe sticle, însă am o soluție. Câteva picături de ulei esențial de eucalipt sau tea tree picurate pe lipici, apoi se presară bicarbonat de sodiu și se freacă lipiciul bine până se dizolvă. Veți observa că uleiul esențial va topi lipiciul, iar bicarbonatul va funcționa ca un abraziv blând.
Iată că natura ne-a pus la dispoziție tot ce avem nevoie, chiar dacă nu sunt ambalate în recipiente colorate și nu poartă nume fandosite.
]]>Trecem la treabă?
Ingrediente:
1 broccoli mediu (400 - 500 grame de )
2-3 cartofi medii pentru fiert (200 - 300 grame)
1 ceapă potrivită
2-3 căței de usturoi
1 lingură ulei vegetal + extra pentru prăjit chiftelele
2 linguri semințe de in măcinate
1/2 legătură pătrunjel
1/2 linguriță boia dulce afumată
1/4 linguriță piper
1 linguriță rasă sare (gustați compoziția și completați, dacă este nevoie)
Cartofii se curăță, se spală și se taie cuburi. Se pun la fiert. Când sunt gata, se scurg bine de apă și se fac piure, însă fără adaos de lichid, pentru că vrem o compoziție cât mai uscată.
Broccoli se spală și se taie în buchețele.
Într-o tigaie încinsă se pune o lingură de ulei și se călește ceapa tocată mărunt. Când ceapa este translucidă, adăugăm usturoiul mărunțit bine. Se lasă la călit un minut, apoi se adaugă buchețelele de broccoli și se gătesc până se înmoaie ușor.
Într-un castron încăpător, se pune piureul de cartofi, se adaugă broccoli, ceapa și usturoiul călite și se mărunțesc cu ajutorul instrumentului pentru făcut piure. Dacă vă este mai ușor, puteți mărunți broccoli într-un robot de bucătărie și apoi să-l adăugați peste piure.
Peste amestecul obținut se pune sarea, semințele de in măcinate, pătrunjelul tocat mărunt, boiaua afumată și piperul și se amestecă bine.
Se iau două linguri de compoziție și se formează o chiftea. Se repetă procedeul până se termină compoziția. Chiftelele formate se pot așeza pe o hârtie de copt.
Chiftelele formate se prăjesc în tigaie, pe fiecare parte, însă fără prea mult ulei, doar cât să formeze o crustă aurie spre maro pe ambele părți. Când sunt gata, se scot pe o farfurie în care am pus un prosop de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.
Chiftelele vegane cu broccoli se servesc cu smântână de caju sau se pot pune într-un burger vegan delicios, pe care să-l completați voi cu ce vă place.
]]>Gustul dulce contribuie la longevitate, gustul sărat, precum bine știți, îmbunătățește gustul mâncărurilor și crește salivația. Gustul picant este cunoscut pentru rolul lui antiparazitar și este un remediu pentru bolile de piele. În timp ce gustul amar este un stimulant al apetitului, gustul astringent reduce secrețiile membranelor mucoase.
Gustul dulce îl întâlnim la cocos, orz, ovăz, linte, mei, orez, curmale, struguri, gustul acru la citrice, murături, roșii, turmeric, iar gustul picant la usturoi, ceapă, ardei iute, ridiche, scorțișoară, piper, nucșoară.
Gustul amărui îl întâlnim la coriandru, spanac și tot ce înseamnă frunze verzi, schinduf, varză de Bruxelles, iar cel astringent la mere, sparanghel, vinete, broccoli, salvie, nuci.
Ca să vă dați seama de importanța gusturilor și cum ne influențează din punct de vedere al științei Ayurveda, voi nuanța câteva aspecte pozitive și negative ale fiecărui gust în parte. Aspectele negative sunt influențate de excesul de gust, adică de alimente cu un anumit gust.
Gustul dulce ajută la creșterea în greutate, atunci când este necesar, are efect laxativ, diuretic și este tonic pentru creier. Pe de altă parte, atunci când există un exces de alimente dulci, poate duce la obezitate, probleme respiratorii, blocaje limfatice, diabet și paraziți intestinali.
Alimentele acre cresc apetitul, însă în exces produc inflamație, boli de piele, anemie, arsuri digestive, iar gustul sărat atunci când este în exces duce la albirea și căderea părului și probleme gastrice.
Picantul ajută la scăderea în greutate, în bolile cardiace și de piele, însă atunci când sunt depășite limitele provoacă arsuri digestive și slăbiciune mentală.
Gustul amar ajută la detoxifierea corpului, dar în exces duce la epuizare, iar gustul astringent normalizează pigmentarea pielii și când este în exces poate cauza constipație sau uscăciunea gurii.
Despre Ayurveda sunt foarte multe de spus, și cred că ar fi interesant de urmat niște repere din sfera aceasta.
Spre exemplu, Ayurveda spune că timpul ideal pentru a ne trezi este înaintea răsăritului. De asemenea, un pahar cu apă este mai mult decât bine venit după ce ne-am trezit, apoi putem continua cu meditație și planificarea zilei ce urmează.
Închei cu un gând frumos din Ayurveda: Fii respectuos și acordă-ți ajutorul celor care au nevoie, fii hotărât, curajos și iertător și folosește-ți inteligenta cu istețime.
]]>Conform Ayurveda, fiecare om în parte este compus din cinci elemente: aer, foc (energie), apă, pământ și spațiu (eter) și din trei energii, numite dosha: vata, kapha și pitta. Un dezechilibru între aceste trei energii înseamnă boală, iar scopul Ayurveda este să recreeze echilibrul dintre cele trei dosha.
Corpul uman este alcătuit din cele cinci elemente: pământ, apă, foc, aer și spațiu. Aceste cinci elemente sunt legate de aspecte ale corpului nostru și exemplific pentru a se înțelege mai bine.
Părul și pielea reprezintă pământul, fluidele corpului reprezintă apa, focul este căldura, aerul este în plămâni și intestine, iar spațiul sau eterul este reprezentat de spațiile mari din corp, cum ar fi toracele, sau de cavități, cum ar fi nările și gura.
Cele trei dosha ne ajută să înțelegem corpul uman, structura și funcțiile lui. Dosha sunt în constituția corpului nostru, în capacitățile noastre mentale și în ceea ce ține de emoțional. De aceea se spune că Ayurveda tratează corpul, mintea și sufletul. Interesant, nu?
Conform Ayurveda, un om poate fi o singură dosha sau o combinație de dosha. Cei mai mulți oameni sunt o combinație de câte două dosha, spre exemplu vata-kapha sau pitta-kapha. Felul în care trăim și ceea ce mâncăm influențează echilibrul dintre dosha, iar prin Ayurveda putem să le reechilibrăm.
Vata este formată din aer și spațiu, pitta din foc și apă, iar kapha este formată din pământ și apă.
Vata reprezintă energia corpului și sistemul nervos, iar aerul este elementul dominant. Vata menține autonomia sistemului nervos, respirația, mobilitatea corpului, țesuturile și acuitatea simțurilor. Atunci când apare un dezechilibru în Vata, pot apărea oboseala, insomnia și constipația.
Oamenii cu tipologie Vata sunt, de regulă, subțiri, au piele uscată, sunt activi, vorbesc repede și mental sunt fără de oprire. Memoria lor pe termen lung nu este punctul lor forte, și pot fi nesiguri pe ei și cu multe frici.
Pitta se leagă de temperatura corpului și de toate procesele biochimice care au loc în interiorul nostru. Pitta este responsabilă cu digestia, foamea, cu inteligența, cu determinarea și curajul. Dezechilibrele duc la probleme digestive, intestinul subțire fiind principala parte afectată.
Persoanele cu reprezentare Pitta au o constituție moderată, ten și păr deschise la culoare. Persoanele Pitta sunt inteligente, au o memorie foarte bună și pot fi destul de competitive ca și personalitate. Gustul lor este înclinat spre dulce, amar și intens.
Kapha contribuie la sistemul osos, la puterea corpului și la formarea acestuia din urmă. Kapha înseamnă stabilitate și siguranță, Kapha menține echilibrul fluidelor din corp. Totodată, tot ceea ce ține de iubire și iertare înseamnă kapha.
Atunci când intervine un dezechilibru în kapha, ne arată aceasta prin mucus în exces, astm și dificutăți în respirație.
Persoanele cu tipologie kapha au o constituție robustă, sunt încete, dar stabile emoțional, au o gândire rațională și au preferință pentru gusturile intense și picante.
(Continuarea articolului pe săptămâna viitoare)
Surse:
Ayurveda - Gopi Warrier
]]>Este o rețetă simplă, o rețetă vegană de brioșe cu dovleac, pe care o puteți face în orice anotimp și vă voi spune și de ce.
Când mergeți la piață, luați un dovleac plăcintar generos. Îl tăiați bucăți, îl curățați sau nu de coajă și îl coaceți în cuptor. După ce s-a copt, îl curățate de coajă, în cazul în care ați păstrat-o și îl zdrobiți cu ajutorul unui blender. Când s-a format o pastă plăcută, aceea este piureul de dovleac. Nimic complicat, nu?
Surplusul îl puneți în recipiente pentru depozitat la congelator sau în punguțe cu zip și astfel veți avea o perioadă îndelungată material prețios pentru copt brioșe cu dovleac.
250 grame făină albă
100-150 grame zahăr brun (în funcție de cât de dulci vi le doriți)
400 grame piure de dovleac copt (vezi mai sus explicat)
80 ml ulei de măsline
80 ml lapte vegetal
2 lingurițe scorțișoară pudră
1/4 linguriță nucșoară măcinată
1 plic zahăr bourbon (sau extract de vanilie)
1 plic praf de copt
Cuptorul se încălzește la 180°C.
Făina, zahărul, scorțișoara, nucșoara, zahărul bourbon și praful de copt se amestecă bine într-un bol încăpător.
Peste amestecul uscat se adaugă piureul de dovleac, uleiul de măsline și laptele vegetal și se amestecă bine, până la încorporarea tuturor ingredientelor.
Se pregătesc 12 forme de copt brioșe. Pot fi forme de silicon sau forme de hârtie, iar pentru acestea din urmă folosim o tavă specială pentru brioșe, pentru că riscăm să se împrăștie compoziția. Aceasta în cazul în care nu folosim forme din carton, care ne asigură brioșele, ci le folosim pe acelea din hârtie.
Se umple fiecare formă de brioșă cu compoziția formată și se așază într-o tavă întinsă.
Când am umplut toate formele, se dă tava la cuptor pentru 20-25 minute.
Puteți face un test cu scobitoarea și dacă aceasta iese curată, fără urme de aluat, înseamnă că brioșele noastre s-au copt.
În cazul în care mai aveți compoziție, se reia procesul pentru coacere.
Enjoy!
]]>Studiile efectuate pe oameni au dezvăluit că un consum constant de alimente bogate în grăsimi omega 3 poate ajuta în încetinirea declinului cognitiv. Din păcate, declinul cognitiv duce la boli psihice, cum ar fi Alzheimer, și este legat de limbaj, vorbire, memorie.
Un studiu făcut pe elevi cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani din Australia și Indonezia a dovedit că administrarea de omega 3 ajută în obținerea unor rezultate mai bune la învățătură. Elevii au primit un mix de omega 3 și câțiva micronutrienți, care pare că i-a ajutat la memorare, învățare și în inteligența verbală, fapt văzut în calificativele mai bune pe care aceștia le-au obținut.
Omega 3 poate fi luată din semințele de in și chia, din semințele de cânepă și din nuci. Ceea ce este foarte important de reținut este că este bine să acordăm atenție raportului omega 3 și omega 6.
În timp ce omega 3 este o grăsime antiinflamatorie, omega 6 este proinflamatorie. O dietă bogată în grăsimi de tip omega 6 ne poate face mai mult rău pe termen lung, de aceea este bine să limităm consumul de grăsimi omega 6. Care sunt sursele de omega 6 (acid linoleic)? Uleiul de floarea soarelui, de porumb și din soia, acestea fiind cele mai populare și mai consumate de noi.
Vitaminele B sunt cunoscute ca vitamine de sprijin pentru sănătatea creierului, cu precădere folații, vitamina B6 și B12 sunt cele care ne îmbunătățesc memoria. Surse de vitamine B găsim în cereale, precum grâu, ovăz, orez brun, quinoa, în drojdia inactivă, în semințe de floarea soarelui și de susan, ciuperci, avocado, alune, leguminoase, cartofi, nuci, varză de Bruxelles, castane, frunze verzi, portocale și multe altele. Singura vitamină din complexul B care trebuie suplimentată este vitamina B12. Căutați o sursă vegană de vitamina B12 dacă v-ați testat și aveți deficit. Aveți însă grijă să consumați alimente îmbunătățite cu această vitamină pentru a preveni deficitul.
Turmericul, devenit popular și la noi, se consideră a fi un aliat al memoriei, împiedicând declinul acesteia. Fructele închise la culoare, bogate în antioxidanți, ne ajută să ne mărim performanțele atunci când învățăm și memorăm. Pe lângă acestea adăugăm kiwi și ardeiul roșu pentru conținutul lor important de vitamina C.
Nu trebuie să fim atenție doar la dietă, ci la întregul stil de viață. Să facem mișcare zilnic pentru a ne pune sângele în circulație și pentru a ne da un boost de energie, nu doar fizic, ci și psihic, poate fi cel mai benefic “aliment” pentru creierul nostru.
Nu uitați că un stil de viață sănătos construit prin mâncare hrănitoare, mișcare și un psihic cât mai ferit de stres, ne ajută să îmbătrânim frumos.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2805706/
https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/cognitive-function-in-brief
]]>Fiecare moment din zi este orchestrat de creierul nostru. Absolut fiecare mișcare, gând, clipit, ridicare a unei mâini, căscat sunt produsul creierului nostru, mai specific sunt semnalele electrice și chimice dintre neuroni.
Pentru a funcționa bine, creierul are nevoie în permanență de glucoză. Dacă vă întrebați de ce unii dintre noi sunt irascibili când sunt înfometați sau pur și simplu nu putem funcționa, ei bine cineva cere combustibil.
De asemenea, complexul de vitamine B este vital pentru sănătatea creierului. Orice deficit în această zonă poate crea efecte neplăcute, care au impact în întregul corp. Spre exemplu, deficitul de vitamina B12 poate duce la amorțeală și furnicături în extremitățile corpului, pierderea memoriei sau chiar demență. Lipsa vitaminelor B6 și B7 în corp poate provoca iritabilitate și depresie, iar lipsa lui B5 duce la oboseală, insomnie și dureri de cap.
Funcția cognitivă se referă la memorie, atenție, executare, viteză de procesare, multitasking, rezolvarea problemelor, percepție și altele. Pe măsură ce îmbătrânim, creierul nostru se micșorează, iar asta înseamnă un declin al funcțiilor cognitive. Uităm mai des, procesăm informațiile mai greu, ne scade atenția. Însă pentru acest declin inevitabil, există soluții care să încetinească acest proces.
Dormi suficient, 7-8 ore de somn pe noapte îți pot asigura o stare bună și o putere de concentrare de-a lungul întregii zile. Asigură-te că adormi înainte de ora 12 noaptea, poate chiar în jurul orei 23.
Nu consuma alcool în exces, tot ce este prea mult și prea des poate fi dăunător creierului, și nu numai. Poți fi un consumator social, însă nu un consumator care în fiecare seară se relaxează cu un pahar de băutură alcoolică. Medicii spun că cei care consumă zilnic un pahar de alcool se încadrează la categoria “alcoolici”, din păcate.
Renunță la fumat. Fumatul îmbătrânește creierul, mai exact distruge materia cenușie.
(Continuarea articolului pe săptămâna viitoare)
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2805706/
https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/cognitive-function-in-brief
]]>Tofu este obținut din boabele de soia, iar procedeul prin care este obținut tofu este unul similar obținerii brânzei, doar că nu avem lapte, ci boabele de soia. Pe scurt, textura și consistența sunt ca ale unei brânze, doar că gustul acestuia este diferit.
Pentru a obține tofu, se folosește un coagulant (sulfat de calciu, nigari sau chiar zeamă de lămâie) și boabele de soia. După ce boabele de soia au fost înmuiate, mixate în blender și apoi fierte, se pune acest coagulant. Se vor forma acele grămăjoare la fel ca la prinderea laptelui și mixul obținut se pune la scurs și la presat, până la obținerea consistenței dorite.
Tofu este de mai multe feluri, și anume: silken, ferm și foarte ferm. La noi am întâlnit aceste trei variante, însă ar mai fi un tip de tofu silken, însă un pic mai consistent, ceva între silken și tofu ferm, cu o textură fină, dar mai fermă. Acesta pe care vi l-am descris este folosit, de obicei, la deep fry, păstrându-și învelișul crocant și interiorul moale și plăcut.
Diferența dintre aceste tipuri de tofu o reprezintă conținutul proteic și cel de apă. Cel silken are mai puține proteine decât tofu ferm, însă are o cantitate mai mare de apă. Pentru cei care vă monitorizați dieta și implicit și cantitatea de macronutrienți (proteine, carbohidrați și lipide), atunci este bine să știți această diferență.
Acum că știm care este diferența dintre tipurile de tofu, hai să vedem ce putem găti cu el.
Tofu silken este potrivit pentru tarte dulci pentru umplutura de cremă sau deserturi cremoase, cum ar fi budinca, poate fi folosit pentru quiche-uri sărate în amestec cu legume. Mai poate fi pus în smoothie-uri sau folosit pentru obținerea de sosuri sărate sau dulci (dip-uri), folosite la înmuiat chipsuri sau fursecuri dulci.
Tofu ferm și foarte ferm poate fi folosit pentru o “friptură vegană” (grill), la stir fry-uri, la saute-uri sau pentru “ouă” scrambled. Mai poate fi folosit în deserturi, precum cheesecake vegan sau ca umplutură dulce care imită brânza sau pentru obținerea unor creme dulci, însă ceva mai dense.
Tofu ferm este și mai delicios atunci când este lăsat la marinat timp de 1-2 ore în diverse marinade sau dacă atunci când alegem să îl prăjim, îl dăm prin puțin amidon. Învelișul lui va deveni crocant, iar interiorul va rămâne moale. Dacă vreți să evitați prăjirea, îl puteți pregăti la cuptor. Pentru câteva minute la o temperatură mare și stropit cu puțin ulei, va forma o crustă crocantă și va fi la fel de delicios ca cel prăjit.
Să aveți inspirație la cât mai multe rețete cu tofu!
]]>Din toate fructele închise la culoare, coacăzele negre sunt cele mai bogate în elemente nutritive. Conform unui studiu care analizează fructele închise la culoare, precum coacăzele negre, afinele de cultură și cele sălbatice, cireșele, coacăzele roșii și prunele, din toate cele enumerate, se pare că cel mai bine stau coacăzele negre. Coacăzele negre au cel mai mare conținut de antocianine, tanini și flavonoide. Tot în același studiu s-a dovedit că afinele sălbatice conțin mai mulți antioxidanți decât afinele de cultură.
Antocianinele sunt pigmenții care dau culoarea fructelor și sunt puternici antioxidanți. Cu cât un fruct este mai închis la culoare, cu atât beneficiile lui pentru sănătatea noastră sunt mai importante. Antocianinele au un rol important în neutralizarea radicalilor liberi, proveniți din procesele naturale ale corpului, astfel că deteriorarea oxidativă este încetinită.
Acești antioxidanți au efect antiinflamator. Coacăzele negre și roșii, prin conținutul lor de fitochimicale (antocianine, flavonoide, catechine), inhibă transformarea acidului arahidonic în prostaglandine, aceste fiind responsabile pentru inflamația din corp. Alături de cele două tipuri de coacăze, putem pune și cireșele și afinele sălbatice, ca fiind foarte eficiente în combaterea inflamației.
Într-un studiu se arată că extractul de antocianine din fructul de aronia inhibă creșterea celulelor canceroase în colon, însă fără a le deranja pe cele normale din formare. Iată că un alt beneficiu al acestor fructe închise la culoare este cel anticancer.
Fructele închise la culoare, prin aportul lor de antioxidanți, previn bolile cardiovasculare. Oxidarea colesterolului “rău”, numit și LDL, de către radicalii liberi poate duce în timp la boli de inimă.
Alături ce aceste fructe închise la culoare, și anume coacăzele negre și roșii, murele, afinele, cireșele, vișinele, aronia, aș adăuga zmeura și căpșunile. Păcat că nu sunt promovate atât de mult pe cât ar trebui… În loc să vedem la tv reclame la mâncare fast food, mai bine am vedea reclame de tipul: “O ceașcă de afine sălbatice pe zi poate preveni bolile cardiovasculare” sau “O ceașcă de coacăze negre pe zi contribuie la scăderea inflamației din corp”.
Surse:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814622012432#b0175
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5613902/
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/S15327914NC4602_12
]]>Încă se mai găsesc pe la împinge tava sau pe la restaurante, caserolele din spumă de polistiren, nu doar că nu se pot recicla, însă pentru distrugerea lor se folosește arderea.
La producția de polistiren se folosesc substanțe dăunătoare mediului, cum ar fi stiren și benzen, iar la distrugerea polistirenului se emite alte substanțe care nu ne fac bine.
Pentru că sunt greu de separat materialele conținute de cabluri, cel mai des acestea nu sunt reciclate. O șansă ar fi la cei care colectează electronice și electrocasnice, însă cel mai bine este să întrebați la centrul de reciclare dacă primesc și cabluri.
Oglinzile nu se reciclează, însă se pot folosi în atelierele creative. În mod normal sticla se poate recicla, însă oglinzile au aplicată o peliculă reflectorizantă care se îndepărtează foarte greu. Acest lucru o face să nu poată fi reciclată, însă dacă este în stare bună, poate fi refolosită.
Folia cu bule, acea care ne destresează pe noi când spargem bulele, poate fi problematică pentru mașinile de reciclat. De aceea, aceasta nu se reciclează în toate centrele, mai ales acolo unde nu există echipament adecvat.
Sprayurile pot fi reciclate, însă de cele mai multe ori nu datorită aerului presurizat din interiorul acestora. Acestea mai pot conține și rămășițe de produs, ceea ce îngreunează procesul de reciclare. În general, recipientele, ambalajele și tot ce merge la reciclat nu trebuie să prezinte urme de mâncare sau alte substanțe.
O, fără ele nu-mi văd existența, din păcate. Însă tot din păcate, ele nu pot fi reciclate. Sunt folosite în bucătărie, la curățenie, sunt îmbibate cu diverse reziduuri sau mâncare și astfel devin nereciclabile. Tot la capitolul hârtie contaminată intră și cutiile de pizza. De ce nu pot fi reciclate? Pentru că sunt pline de grăsimi și urme de mâncare.
Acestea sunt făcute din diverse tipuri de plastic și e cam greu să fie separate. Este un procedeu minuțios și greu de dus la capăt cu ajutorul mașinilor specializate, ci mai degrabă pus în practică de către forța de muncă umană.
O soluție pentru aceste jucării ar fi să fie date mai departe. Copiii cresc și astfel în loc să arunce aceste jucării, le-ar putea dona către grădinițe sau centre de îngrijire a copiilor.
Când vă alegeți un obiect, alegeți-l cu grijă și interesați-vă de varianta lui mai prietenoasă cu mediul. Și reciclați! Este cel mai frumos cadou pe care-l putem face naturii.
]]>În această perioadă caldă salatele sunt la mare căutare și pun pariu că și voi v-ați cam săturat de clasica salată de vară. Vrem ceva fresh, dar hrănitor, care să fie o explozie de gusturi și ceva inedit, care să ne atragă prin culori și texturi. Nu-i așa că am dreptate?
Ingrediente:
6-8 frunze mari de kale
100 grame quinoa fiartă
100 grame năut crocant (vezi rețeta de năut crocant aici)
8-10 păstăi mazăre mange tout (acele păstăi cu bobul neformat, se găsesc în marile supermarketuri)
1 lingură fistic crud fără coajă
1/2 avocado
1-2 nectarine
1 ceapă roșie
1-2 linguri ulei de măsline
1 lingură zeamă de lămâie
sare, după gust
Frunzele de kale se spală și se șterg bine cu un prosop de hârtie. Se taie în mărimea dorită și se asezonează cu sare, ulei de măsline și zeamă de lămâie. Se amestecă bine într-un bol încăpător, unde vom face salata. Care este rolul asezonării acesteia? Uleiul și sarea vor înmuia frunzele și nu vor mai fi atât de greu de mestecat.
Peste frunzele de kale se așază quinoa fiartă și năutul crocant. Puteți, apoi, așeza ingredientele precum la un Buddha Bowl, adică de jur împrejurul bolului de salată, acoperind frunzele de kale.
Se adaugă avocado feliat sau tăiat cuburi, după preferințe, nectarinele tăiate bucăți, fisticul crud fără coajă, ceapa tăiată mărunt și mazărea păstăi.
În cazul în care nu găsiți mazăre mange tout, o puteți înlocui cu fasole verde păstăi trasă ușor la tigaie.
Poftă bună!
]]>Pentru femei aproape că este mai simplu. Noi putem să ne bucurăm de rochițe vaporoase sau de pantaloni scurți, însă ceea ce este mai important este materialul acestora și culoarea lor.
O regulă valabilă atât pentru bărbați, cât și pentru femei, este ca hainele noastre să fie deschise la culoare și din fibre naturale. Nu vrem să simțim cum un material sintetic se lipește de pielea noastră sau cum facem concurență asfaltului, prin hainele negre care atrag razele puternice ale soarelui. Așadar, alegem haine lejere, deschise la culoare, cămăși din in, din bumbac, pantaloni lungi și vaporoși.
Hidratarea este extrem de importantă în fiecare zi, însă în aceste zile fierbinți, cu atât mai mult. Pentru că transpirăm mai mult, mărim și cantitatea de lichide consumate. Dacă nu vă place apa simplă, nu vă recomand băuturile îndulcite, totuși, ci apa aromatizată cu bucăți de fructe sau frunze de plante aromatice. Puteți opta și pentru limonade slab îndulcite sau fructe bogate în conținut de apă, cum ar fi pepenele verde.
Orice expunere la soare, chiar și dacă ieșiți din casă pentru a merge la serviciu, necesită protecție solară. Pielea îmbătrânește sub acțiunea razelor solare și pot apărea arsurile, mai ales la orele de vârf.
Când este cald nici nu prea avem pofta de mâncare. Parcă am mânca, parcă nu… Cea mai bună soluție, pentru că este nevoie să ne hrănim, sunt salatele, care contribuie și ele suplimentar la hidratarea corpului, și fructele proaspete. În această perioadă ne orientăm către alimente ușor digerabile, care nu ne iau din energie, bă din contră, ne-o conferă.
Dacă totuși vrem să facem mișcare, ne alegem orele dinaintea caniculei. Mai cu seamă mergem să alergăm în parc dimineața devreme sau optăm pentru activități indoor unde avem aer condiționat. Dacă totuși este nevoie să nevoie să desfășurăm o activitate în aer liber, căutăm un loc umbrit, facem pauze dese pentru a ne hidrata, folosim haine lejere și o pălărie sau o șapcă pentru a ne proteja capul de razele fierbinți.
Voi cum aveți grijă de voi în această perioadă fierbinte a anului?
]]>Ingrediente:
2 dovlecei/zucchini, după preferințe
4-5 felii de pâine cu maia
50 grame făină tip 650
100 ml lapte vegetal preferat
1 linguriță ulei de măsline
1/2 linguriță pudră de usturoi
1/2 linguriță cimbru uscat
1/2 linguriță boia afumată
1 vârf de cuțit pudră de turmeric
piper și sare, după gust
Se încinge cuptorul la 200ºC și se pregătește o tavă întinsă tapetată cu hârtie de copt.
Dovleceii se spală, se șterg bine și se taie sub formă de batoane, de lungimea și grosimea unui deget, cu aproximație.
Feliile de pâine se pun într-un robot de bucătărie și se mixează bine până se formează firimituri. Acestea din urmă se transferă într-un bol și se amestecă cu pudra de usturoi, cimbrul uscat, boiaua afumată, sare și piper.
Într-un bol, se amestecă făina, laptele vegetal, uleiul și pudra de turmeric.
Se ia câte un baton de dovlecel și se dă prin amestecul de făină și lapte vegetal, se scurge bine și se dă prin firimiturile de pâine condimentate. Se așază cu grijă în tavă. Se procedează în continuare la fel până se umple tava, însă lăsând spațiu între batoane.
Tava cu batoane de dovlecel se dă la cuptor pentru 20 - 25 minute, până ce acestea devine aurii-maronii, după cum vă plac. Personal îmi plac mai maronii, pentru că sunt și mai crocante.
Sper să vă placă acest rețetă de batoane crocante din dovlecel și să fie una dintre rețetele de care nu vă veți sătura vara aceasta.
Și pentru a vă bucura la maxim de acesta rețetă, vă propun și un dip pentru aceste batoane crocante din dovlecel.
100 grame caju hidratat peste noapte
100 ml apă
1-2 căței de usturoi
1 lingură suc de lămâie
1 lingură mărar tocat
un praf de sare
Preparare:
Toate Ingredientele, mai puțin mărarul tocat, se pun într-un blender și se mixează bine. Când am obținut o cremă fină, se transferă într-un bol și se amestecă cu mărarul tocat. Și gata dipul pentru batoanele crocante din dovlecel.
Enjoy!
]]>Boala celiacă se manifestă prin răspunsul sistemului imunitar la proteinele din gluten, atacând țesutul din intestinul subțire, iar în ataxia glutenică este afectat cerebelul, tot prin răspunsul imunitar în urma consumului de gluten. Pe lângă aceste două boli, există și alergia la gluten, diagnosticată printr-o simplă analiză de sânge care atestă acest fapt.
Așadar, având o imagine clară asupra acestor afecțiuni, consumul de gluten este de evitat, pentru că poate duce la efecte grave în timp.
Cele mai evidente motive pentru a adopta dieta fără gluten sunt reprezentate de afecțiunile mai sus menționate sau de o sensibilitate clară după consumul de produse care conțin gluten. Nu ne dorim să ne înrăutățim starea de sănătate, mai ales dacă suntem diagnosticați cu o alergie sau chiar cu boala celiacă.
Sunt pro dieta fără gluten, chiar și fără afecțiuni, dacă o adoptăm pe termen scurt sau pur și simplu alegem să ne bucurăm de niște produse fără gluten.
În dieta fără gluten putem fi privați de o serie de nutrienți și de fibre. Produsele fără gluten sunt, de regulă, foarte procesate și cu un conținut ridicat de grăsimi și aditivi pentru a le oferi o anumită textură. Produsele fără gluten au un conținut mai scăzut de proteine decât cele care conțin gluten și sunt slabe în conținutul de folați, fier și anumite vitamine din complexul B. Vorbim aici despre industria produselor fără gluten speculată și privită ca un business, nicidecum de cele produse la scară mică.
Dacă alegem să avem o dietă strictă fără gluten, deși nu suntem diagnosticați cu vreo afecțiune, riscăm să ne creem o bulă de stres din care ne va fi greu să ieșim. Această bulă se referă la faptul că vom fi stresați din punct de vedere financiar, pentru că da, produsele fără gluten au un cost ridicat față de cele care conțin gluten. În această bulă de stres ne vom regăsi și atunci când ieșim în oraș și socializăm și vom fi frustrați pentru că nu vom avea opțiuni fără gluten, poate chiar spre deloc.
Opinia mea este că tot ceea ce este în exces este dăunător. Dacă alegem să consumăm în mod constant junk food, ne vom simți rău. Dacă alegem să consumăm în mod constant și în cantități considerabile zahăr, ne vom simți fizic rău. Indiferent de ceea ce vom alege, ceea ce este prea mult ne va afecta și ne va dăuna sănătății pe termen lung. Așa că și o dietă în care consumul de făinoase, patiserie, pâine în exces, prăjituri, covrigi, va avea repercusiuni grave în timp.
Așa că atunci când decidem să tăiem glutenul de pe listă, este bine să fim sinceri cu noi și să facem o mică introspecție în dieta noastră. Ce este prea mult și ce ar putea să ne facă cu adevărat rău?
Bineînțeles, alegerile sunt mereu personale, iar grija pentru sănătatea noastră este un dar de preț pe care ni-l putem oferi.
Așadar, chiar dacă doar cochetezi cu dieta fără gluten, o poți face și la noi, în locațiile noastre sau comandând la tine acasă. Avem produse fără gluten, și nu numai că sunt fără gluten, dar sunt și foarte delicioase. Bine, suntem mândri de noi și ne bucurăm că astfel putem să ajungem la câți mai mulți dintre voi.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5866307/
]]>Glutenul este o proteină conținută în mod natural de unele alimente, precum grâul și câteva alte cereale. Menționez că este conținută în mod natural de cereale, însă glutenul mai poate fi întâlnit și în alte alimente, și nu numai. Glutenul poate fi adăugat în diverse produse pentru a le oferi o textură plăcută sau poate fi întâlnit ca urmă și apare menționat pe ambalajul produsului.
Ce înseamnă când pe ambalaj vedem inscripționat “poate conține urme de gluten”? Acest lucru se referă la faptul că în același mediu se prelucrează și produse care conțin gluten și există un risc de “contaminare” al produselor fără gluten. Este o mențiune cinstită pentru cei care evită această proteină și au o dietă fără gluten.
Boala celiacă se manifestă prin reacția sistemului imunitar împotriva propriului țesut, adică a țesutului intestinului gros. Cele mai comune simptome ale bolii celiace sunt diareea, balonarea și durerile abdominale.
Boala celiacă este o reacție a sistemului imunitar împotriva țesutului sănătos, el confundând substanțele din gluten și considerându-le periculoase pentru corp. Astfel, țesutul sănătos din intestinul subțire este atacat, ducând la grave disfuncții, precum imposibilitatea corpului de a absorbi substanțele nutritive.
Pe lângă boala celiacă mai există și o anumită intoleranță la gluten. Această intoleranță la gluten poate fi concretizată printr-o stare mai puțin confortabilă, la nivel digestiv, după consumul de produse cu conținut de gluten. De luat în calcul este și faptul că unii oamenii pot fi alergici la gluten și pot dezvolta reacții precum strănut sau înroșirea pielii, la fel ca la expunerea la un alt alergen .
Dieta fără gluten vine în sprijinul celor care au boala celiacă, au intoleranță la gluten, dar și în al celor care pur și simplu doresc să limiteze consumul de gluten din varii motive.
Din păcate suntem expuși din ce în ce mai mult unor factori care pot genera probleme digestive. Fie putem moșteni aceste probleme, fie trecem prin infecții digestive care pot sensibiliza terenul și astfel dezvoltăm boala celiacă sau intoleranța la gluten.
Noi, cei de la Sara Green, ne-am propus să venim în ajutorul celor care doresc să urmeze o dietă fără gluten, și astfel am creat produse potrivite acestei diete.
Cum burgerii noștri sunt cele mai iubite produse, i-am transformat în variante de burgeri vegani fără gluten. Chiflele burgerilor noștri sunt chifle fără gluten, iar chifteaua este atent gătită pentru voi astfel încât să vă bucurați de o experiență plăcută.
Ne-am bucura să ne adresați feedback-ul vostru legat de aceste noi produse și cât de oportune sunt pentru voi burgerii noștri fără gluten.
Happy Gluten Free Friday și vă mulțumim că suntem alegerea voastră!
Surse:
https://www.nhs.uk/conditions/coeliac-disease/causes/
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/celiac-disease/what-is-a-glutenfree-diet
]]>
Cred că știi deja că pentru a-ți forma un obicei nou, indiferent care ar fi acesta, ai nevoie de o perioadă de timp, de 3-4 săptămâni, pentru a-l putea adopta și a-ți intra în mână. O dată ce vei începe să te informezi cu privire la plasticul care se folosește și se aruncă zilnic, vei știi ce anume să alegi când mergi la cumpărături. Spre exemplu, una din cele mai populare surse de plastic provine de la apa îmbuteliată. Ce poți face în privința asta? Fie începi să utilizezi un filtru pentru chiuvetă, fie o cană filtrantă sau poți începe să comanzi apă în bidoane reutilizabile.
Mulți dintre voi, cei care decideți să încercați un iulie fără plastic, sunt convinsă că veți adopta acest obicei pe termen lung. Personal, nu am început să reciclez datorită acestei campanii, însă o dată ce am început să fiu atentă la toate recipientele folosite, nu am mai dat înapoi. Tocmai de acea spuneam că un obicei se câștigă în timp, prin consecvență și implicare.
Studii recente au dezvăluit că în sângele nostru și în plămâni se poate găsi microplastic. Acest plastic conține chimicale al căror impact nu se cunoaște în totalitate asupra corpului uman. Ceea ce se știe, însă, este că ftalații și bisfenolii ne pot afecta sănătatea chiar din stadiul de făt sau din timpul copilăriei timpurii.
Ce putem face în privința aceasta? Putem limita expunerea la plastic încălzit, mai ales dacă vorbim de mâncarea caldă din caserolele din palstic. O sursă de plastic încălzit poate fi și apa îmbuteliată care nu este depozitată corespunzător. De multe ori vedem stive de sticle de apă și băuturi carbogazoase lăsate afară, în razele soarelui, nicidecum depozitate într-un loc umbrit și răcoros, așa cum este recomandat.
Noi, oamenii, nu suntem singurii afectați de plastic, ci și animalele și fauna marină. Cu siguranță ați văzut păsări în al căror stomac s-au găsit bucăți de plastic sau țestoase sugrumate de plase din plastic sau acel plastic care ține dozele din bere. Din păcate toți avem de suferit din cauza neglijenței umane și a consumului masiv de plastic. Ce putem face? Putem încerca un iulie fără plastic și apoi ne putem uita la cum a decurs acest demers. Dacă ne-a plăcut să fim organizați, atenți și conștienți de impactul nostru asupra mediului, atunci nu avem de ce să renunțăm la o viață fără plastic sau la cât mai puțin plastic posibil.
]]>Nu doar că este un aliment gustos, însă porumbul proaspăt este benefic sănătății prin vitaminele B pe care le conține, fier, potasiu, magneziu, vitamina A, antioxidanți precum luteină, zeaxantină, quercitină și fibrele care ajută la o mai bună digestie.
Prin coacerea porumbului, ci nu prin fierbere, mi se pare că gustul acestuia este mult mai intens și mai plăcut. Îl putem adăuga în salate, în mâncăruri gătite, îl putem pune într-un taco vegan sau îl putem folosi ca bază pentru pateuri vegetale.
Aaaa, și încă un tips: dacă fierbem porumbul, luăm boabele de porumb, le adăugăm în blender împreună cu o parte din apa în care a fiert porumbul, puțină sare și ulei de măsline. Blenduim bine și obținem o supă cremă delcioasă pe care o putem savura chiar și rece pentru a ne răcori în zilele caniculare.
Ingrediente:
4-5 porumbi proaspeți, curățați de frunze și mătase
1 legătură pătrunjel
2-3 căței de usturoi
3-4 cuburi unt vegan
sare
Preparare:
Se încinge bine o tigaie non aderentă sau un grill de fontă și se lasă porumbul la copt pe toate părțile. Cu răbdare și atenție se întoarce porumbul pe toate părțile și să nu vă speriați, căci, din când în când, acesta va pocni.
Când acesta este gata, se taie boabele de porumb cu ajutorul unui cuțit și se pun într-un castron. Se adaugă untul vegan, cât timp porumbul este cald, și se amestecă bine pentru a se topi.
Se presară sare și legătura de pătrunjel tocată mărunt și se amestecă bine. Cățeii de usturoi se zdrobesc, se mărunțesc cu ajutorul unui cuțit și se pun peste boabele de porumb. Amestecăm bine și servim simplu sau alături de ceva mai consistent, precum o friptură de tofu sau ca parte dintr-un Buddha Bowl delicios.
]]>Dacă nu consumi lactate, nu ai de unde să îți iei calciu. Calciul este responsabil pentru sănătatea dinților și a oaselor, pentru contracția mușchilor și pentru eliberarea hormonilor, iar corpul are nevoie de el din exterior. Însă calciul abundă în plantele verzi, precum kale, bok choy, în soia, în broccoli, în semințe precum cele de susan, dovleac sau chia. Ce mai spuneți că acum există o mulțime de produse, precum laptele vegetal îmbunătățit cu calciu și vitamina B12?
Pentru unii poate fi un trend, poate chiar adoptă acest stil de viață temporar și astfel putem justifica „trendul”. Pentru mulți oameni, mai ales pentru cei care au făcut „conversia” de la vârste destul de fragede, nu este un trend. Așa cum am spus mai devreme, reprezintă un stil de viață. Unul tratat cu seriozitate! Ce-i drept, sunt oameni care urmează trendurile, pentru că așa este cool sau așa putem să ne aliniem cu cele mai dezbătute subiecte în societate. Însă când decizi să ai o dietă vegană și un stil de viață vegan din compasiune și grijă pentru animale și pentru mediul înconjurător, acesta nu mai este un trend.
Aici am să extrapolez puțin acest „nu ține de foame”, pentru că nu este vorba doar despre sațietate. Se crede că o dietă vegană nu este sățioasă și nu ne hrănește corpul îndeajuns. Ca atare, cei care sunt vegani sunt anemici și slabi. Însă țin să contrazic, pentru că există sportivi vegani care fac performanță. Patrik Baboumian a câștigat titlul de cel mai puternic om în anul 2011 și arată ca un adevărat sportiv de performanță, deși este vegan. James Southwood este, de asemenea, vegan și este luptător de performanță în Savate, o combinație de box și lovituri. Denis Mikhaylove, alergătoare, Tia Blanco, surfer, Harvey Lewis, alergător ultramaraton și lista poate continua cu sportivi de performanță în arii dure și solicitante din punct de vedere fizic.
Cred că în orice domeniu nou și neexplorat pot apărea mituri, însă căutând informații, oameni care trăiesc real și poate chiar și experimentând personal, putem avea o opinie formată.
Trăiți frumos!
Surse: https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-calcium-for-vegans#2
]]>Îți lipsește proteina din dietă și sigur ai probleme de digestie pentru că mănânci prea multe legume și leguminoase. Adevărul este că orice dietă privită la modul general poate fi nesănătoasă. Dacă nu vorbim de un stil de viață sănătos în care facem alegeri conștiente și sănătoase, atunci orice dietă poate fi nesănătoasă. Includerea frecventă în dietă a fast food-ului sau consumarea unor grupe restrânse de alimente, pot fi alegeri nesănătoase în orice dietă. Diversitatea și un pic de atenție în combinarea alimentelor vegane pot face adevărate minuni în farfurii.
Pe cât de hilar sună, chiar poate fi adevărat. Eu la rândul meu, în primele luni de renunțat la carne, am încercat să îi schimb pe cei din jurul meu. Nu doar că eram privită ca o ciudată, însă mai eram luată și peste picior. Mai târziu am înțeles că fiecare are ritmul lui, că decide pentru el/ea și că nu este de datoria mea să schimb pe nimeni.
Cel mult putem să fim un exemplu pentru ceilalți și să fim admirați în tăcere pentru ceea ce facem și cum decidem să ne trăim viața.
Adevărul este că toți avem nevoie de suplimente. La un moment dat! Pentru aceste suplimente este bine să mergem la doctor și să ne facem o evaluare a stării de sănătate și a nivelului de vitamine și minerale din corp. Spre exemplu, am avut o perioadă în care mă simțeam foarte obosită, cu dureri frecvente de cap și stări mentale confuze. M-am testat pentru nivelul vitaminei D și am constatat un nivel insuficient, aproape de pragul cel mai jos. Testarea am făcut-o întâmplător, însă totuși gândindu-mă că nu sunt o persoană iubitoare de soare. Și atunci de unde vitamina D?
La vegani, cel mai frecvent deficit se înregistrează la vitamina B12, găsit cu precădere în alimente de origine animală. Așadar, ar fi bine ca măcar nivelul vitaminei B12 să fie testat, pe lângă cele recomandate în mod normal.
Dacă din alimentația noastră lipsesc fructele sau legumele, dar știm sigur că suntem la adăpost pentru că nu suntem vegani, s-ar putea să ne înșelăm și să fie nevoie să suplimentăm pe alocuri.
(continuarea articolului pe săptămâna viitoare)
]]>Ingrediente:
120 g făină integrală
240 ml lapte vegetal
2 linguri ulei vegetal + extra pentru ungerea tigăii
2 linguri rase zahăr de cocos sau ce anume preferați
1 linguriță extract de vanilie
1 linguriță praf de copt
un praf de sare
Pentru servit:
fructe proaspete
sirop de arțar
unt de arahide
curmale, etc.
Se pregătește un bol în care punem făina, sarea și praful de copt și amestecăm bine ingredientele.
Intr-un vas separat, se amestecă laptele vegetal cu uleiul și extractul de vanilie, apoi îl turnăm peste amestecul cu făină. Se amestecă totul pentru a se omogeniza ingredientele. Compoziția de clătite obținută se lasă deoparte pentru 5 minute.
Se încălzește bine o tigaie pentru clătite și se unge cu puțin ulei. O pensulă cu perii din silicon v-ar fi utilă, pentru a nu folosi o cantitate prea mare de ulei. Cu ajutorul unui polonic turnați compoziție de clătite în tigaia încinsă bine. Coaceți clătita până când suprafața la vedere devine mată (nu se mai vede umed), apoi o întoarceți și coaceți și pe partea cealaltă.
După ce ați încins bine tigaie, vă recomand să folosiți foc mediu spre mic pentru a da voie clătitelor să crească și să nu se ardă.
Se servesc cu fructe proaspete, sirop de arțar, sirop de ciocolată sau orice vă place să adăugați peste ele.
]]>Nu sunt adepta fast food-ului, însă recunosc că din motive de grabă și uneori de gust (cravings), mai recurg și la astfel de mâncare. Am testat câțiva burgeri vegani din magazine, mi-au plăcut la gust, însă nu mi-aș face un obicei din a-i consuma. Gustul acestora este încântător, textura unui astfel de burger vegan este apropiată cărnii, însă sunt mult prea sintetici. Faptul că au o listă de ingrediente destul de lungă și că unele din denumiri sunt împachetate frumos, mă face să nu-i aleg.
Revenind la marile lanțuri de fast food, sincer nu sunt dornică în a-i sprijini în îngroșarea veniturilor doar pentru că au speculat piața. Da, veganismul se dezvoltă, apar din ce în ce mai multe produse vegane pe piață, dar de ce aș recurge la fast food vegan?
Într-un articol recent chiar vorbeam despre faptul că unii oamenii aleg să fie vegani fix pentru a nu sprijini marile companii producătoare de carne, cum ar fi și în cazul nostru marile lanțuri de fast food. Personal, alegerea mea se rezumă la mici afaceri cu produse vegane pentru că îmi doresc să sprijin economia autohtonă. Fie caut restaurante vegane, la fel ca Sara Green, fie magazine care comercializează și produse vegane, dar afaceri care au nevoie de sprijinul consumatorilor pentru a rezista.
Într-un articol din The Guardian chiar se vorbea despre opțiunile vegane din marile lanțuri de fast food și despre felul în care sunt privite aceste schimbările de consumatorii vegani. Mulți consumatori vegani au fost dezamăgiți pentru că le-au fost servite produse din carne în locul celor vegane, din greșeală. Per ansamblu, așa cum spuneam și mai sus, clienții vegani știu că aceste companii nu sunt interesați în a scădea consumul de carne, ci în a obține profit dintr-o arie în continuă creștere.
Dacă ești vegan și vrei să faci o diferență în această lume, sprijină-ți comunitatea și business-urile vegane dedicate dezvoltării veganismului.
]]>Sunt atâtea variante de brânză de caju, încât nu rămâne să alegi decât una care să se îmbine perfect cu parfumul plăcut și dulceața discretă a căpșunilor. Personal, am testat chiar una cu trufe, bunăăăă... de ți se topea pe limbă, iar gustul de trufe și de maturat se împleteau perfect.
Căpșunile sunt în plin sezon acum și este păcat să nu profităm de ele în toate formele posibile. Ba chiar am făcut și o dulceață de căpșuni, premieră pentru mine, pentru a mă bucura de ele cât mai mult. Dulceață de căpșuni și clătite vegane sună foarte bine.
Revenind la brânza de caju pentru salata vegană cu căpșuni, încercați să alegeți una fără prea multe ingrediente dubioase. Din păcate, pentru a înlocui brânza sub toate formele ei, unii au devenit atât de inventivi încât au vrut să obțină și mozzarella vegană, și parmezan vegan. Ingredientele lor, însă, lasă de dorit: prea multe și prea sintetice. Dintre toate tipurile de brânză vegană, cea mai bună și cea care merită achiziționată este brânza de caju maturată sau tartinabilă, cu diverse condimente, bineînțeles.
Ingrediente:
100 grame spanac verde
100 grame brânză de caju maturată (ce brand preferați)
6-8 căpșuni măricele
6-8 jumătăți de nucă
câteva frunze de mentă
1 linguriță semințe de chia
1 lingură ulei de măsline
1 linguriță oțet balsamic
sare, după gust
Frunzele de spanac spălate se pun într-un bol pentru salată, iar peste ele adăugăm căpșunile tăiate în patru. Se presară semințele de chia, frunzele de mentă (întregi sau tocate mărunt) uleiul de măsline, oțetul balsamic și sarea, apoi se amestecă bine. Se presară jumătățile de nucă rupte, brânza de caju tăiată bucăți sau ruptă și se servește cu poftă.
]]>Am mai scris despre veganism, despre ce presupune dieta vegană, ce înseamnă să mănânci vegan, dar motivul pentru care am alege acest drum? Poate fi un motiv mai bun decât altul? Îi putem judeca pe cei care au ales să fie vegani datorită religiei lor? Putem considera că cei care sunt vegani pentru sănătatea lor sunt mai puțin vegani?
Dacă ai ales să fii vegan din motive etice, bravo ție. Ai ales un drum nobil, plin de emoție și cu multă încărcătură sufletească. Încearcă să rămâi echilibrat, cumpătat în a-i eticheta pe ceilalți care „mănâncă animale” și blând cu tine în tot procesul. Informația este cheia pentru sănătatea ta, dar și pentru a fi un vegan cu toate analizele la zi.
Am observat o oarecare indolență în rândul unor vegani atunci când vine vorba de consultul medical anual, care, cel mai probabil, este valabilă și pentru omnivori. Însă sunt și oameni care au devenit vegani din motive de sănătate. Aceștia sunt, poate, cu un pas înainte. Fie au luat o decizie pe termen mediu, fie este o decizie fără drept de apel și au devenit vegani pe viață. Personal, consider că este bine să păstrăm balanța echilibrată. Adică să avem grijă de sănătatea noastră dacă dieta vegană ne ajută astfel, dar și să ne verificăm sănătatea periodic. Faptul că suntem vegani nu înseamnă că suntem perfect protejați de bolile cu răspândire largă.
Dacă ai ales sau alegi să fii vegan pentru mediu, bravo ție. Natura reprezintă casa noastră și locul unde vor trăi generații întregi. Fie că pornim pe acest drum pentru că sunt tăiate păduri întregi, fie că nu vrem să mai contribuim la poluarea apelor sau la consumul de energie electrică, orice alegem să îmbunătățim este un plus pentru impactul asupra mediului înconjurător.
Din punct de vedere economic, poți alege să nu mănânci un burger vegan la un lanț faimos de fast food pentru a nu crește veniturile unei companii care promovează și consumul de carne. Totodată, faptul că nu mai consumi carne, impactează negativ industria produselor din carne. Tu și mulți alți oameni care aleg în fiecare zi să renunțe la consumul de alimente de origine animală.
Indienii sunt cei mai cunoscuți ca fiind vegetarieni sau chiar vegani datorită hinduismului, dar și evreii prin iudaism. Până și noi românii sunem vegani de câteva ori pe an, mai ales în cele mai importante două perioade din an: postul Paștelui și postul Crăciunului. Chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, acel om contribuie la un bine colectiv. Fiecare religie „impune”, cu ghilimelele de rigoare, o perioadă de veganism și consider că asta este un lucru bun. Îmi aduc aminte că bunica ținea toate posturile din an, inclusiv zilele de miercuri și vineri. Cumva, lucrul acesta, ducea la o cumpătare în consumul de carne, nu exista nici atâta risipă și nici atât de multă producție.
Din orice direcție am privi veganismul, oricare ar fi motivul pentru care am ales sau alegem să devenim vegani, cel mai important este impactul pe care îl avem. Nu avem niciun drept să judecăm și să etichetăm, căci până la urmă putem să alegem din care tabără să facem parte. Dacă vrem să facem parte din grupul celor care promovează o lume mai curată, putem fi vegani pentru mediu. Dacă vrem să trăim într-o lume mai blândă și mai plină de compasiune, putem fi vegani etici, și așa mai departe.
]]>