Cum să ne organizăm fără plastic

Pare imposibil să scoatem plasticul din ecuație, însă nu este deloc atât de greu pe cât pare. Important este să începem cu pași mici, să căutăm soluții de durată și la îndemâna tuturor. De ce am face acest lucru? Pentru că pur și simplu trăim într-o lume invadată de plastic, unde doar am contribuit cu surplus, dar fără a-l repune în circuit.

De ceva timp s-a pornit un curent numit #iuliefărăplastic sau #plasticfreejuly, care are drept scop conștientizarea enormelor cantități de plastic pe care le-am atras în viața noastră. Acest semnal de alarmă tras de Plastic Free Foundation are beneficii majore atât la nivel de planetă, cât și pentru fiecare individ în parte.

Ce putem face pentru o lume fără plastic?

Începi cu tine. Trage o privire în viața ta de zi cu zi și vezi ce surse de plastic există și de ce fel de lucruri făcute din plastic te poți lipsi. Evident că nu vom putea renunța la frigider, însă nu este un obiect pe care să îl schimbăm la o scurtă perioadă de timp.

Ieșirile în oraș se lasă cu sucuri servite cu un pai de plastic și cafea to go în pahare din plastic sau din hârtie, dar cu capac din plastic. De multe ori cumpărăm apă îmbuteliată în plastic, sucuri în sticle din plastic, produse alimentare ambalate în plastic, cumpărăturile la supermarket se fac în plastic. Ce soluții avem pentru aceste „probleme”?

Atunci când ieși în oraș și bei o limonadă, poți refuza paiul din plastic. Dacă vrei să te bucuri de o cafea la pachet, poți investi o sumă modică într-un pahar reutilizabil. Dacă vorbim de apă, poți apela la o sticlă reutilizabilă din oțel inoxidabil pe care să o umpli de acasă. Cumpărăturile la supermarket le poți face în sacoșe din textil, atât pentru legume și fructe, cât și pentru întregul coș de cumpărături.

Acestea sunt mici soluții la îndemâna oricui, ușor de abordat și care nu ne frustrează. Pentru că putem cădea ușor în cealaltă extremă în care vrem să renunțăm radical la plastic, dar fără o bază temeinică de soluții ajutătoare. Orice pas făcut pentru o lume cu mai puțin plastic poate fi un real ajutor pentru mediul în care trăim.

Reciclare și inițiativă

Putem recicla. Marile lanțuri de magazine deja au containere speciale de colectare pentru plastic, dar și pentru sticlă sau doze din aluminiu. Toate recipientele folosite acasă pot și strânse și duse la un astfel de centru special de colectare. Nu toate vor fi acceptate, însă există o secțiune unde vor fi primite și cele care nu sunt de tip PET.

Putem avea inițiative de viitor. Dacă ieșim în natură la o plimbare, putem lua cu noi un sac de gunoi în care să colectăm tot ce ne iese în cale. Și nu doar plastic. Ne putem alătura organizațiilor care fac evenimente dedicate curățării naturii. O zi întreagă se merge și se adună toate gunoaiele, iar apoi sentimentul de bine pe care îl avem ne va da impulsul pentru a fi mai responsabili.

Un sfat important de care să țineți cont: nu așteptați ca ceilalți să schimbe ceva pentru voi, ci fiți voi cei care schimbă lucrurile. În primul rând pentru voi.

#iuliefărăplastic

Please publish modules in offcanvas position.